Naar de navigatie

Toezicht

De reclassering houdt toezicht op verdachten en daders.

Je wordt verdacht van een strafbaar feit of je bent veroordeeld en je hebt een reclasseringstoezicht gekregen. Tijdens het reclasseringstoezicht ga je aan jezelf werken om te voorkomen dat je opnieuw een strafbaar feit pleegt.

In het toezicht gelden bijzondere voorwaarden, regels en afspraken waar jij je aan moet houden. De reclassering heeft de opdracht gekregen om je daarbij te begeleiden. En te controleren of jij je aan de voorwaarden houdt. Je hebt daarom contact met een medewerker van de reclassering die gespecialiseerd is in toezicht.

Wat zijn bijzondere voorwaarden?

Een rechter, officier van justitie of de directie van een gevangenis heeft de bijzondere voorwaarden opgesteld voor jouw reclasseringstoezicht. Een paar voorbeelden van bijzondere voorwaarden zijn:

Lees hoe toezicht werkt

Video: Wat is reclasseringstoezicht?

Uitgeschreven tekst
In deze animatievideo van Reclassering Nederland wordt uitleg gegeven over reclasseringstoezicht. De animatie visualiseert de tekst van de voice-over.

VOICE-OVER: “Je wordt verdacht of bent veroordeeld. Je krijgt een reclasseringstoezicht opgelegd. Een medewerker van de reclassering gaat jou begeleiden. Tijdens het toezicht zijn er bijzondere voorwaarden, regels, en afspraken waar jij je aan moet houden.

Reclasseringstoezicht begint met een gesprek. We kijken samen hoe het toezicht het beste gaat werken. We kijken welke hulpvraag jij hebt, welke doelen je wilt bereiken en aan welke bijzondere voorwaarden jij je moet houden. Dit kan bijvoorbeeld een gedragstraining, een behandeling of een contactverbod zijn.

Tijdens het toezicht controleert de reclassering of jij je aan de bijzondere voorwaarden en afspraken houdt. Werk je niet mee, dan kan je een waarschuwing krijgen. Maar de rechter kan ook besluiten dat je toch naar de gevangenis moet.

Loop je tijdens het toezicht tegen problemen aan dan is jouw reclasseringsmedewerker er om samen met jou naar oplossingen te zoeken.

Wil je meer weten? Kijk op: reclassering.nl.”