Informatieprotocol Reclassering Nederland en Inspectie Justitie en Veiligheid getekend
Lees meer
Hoe ziet de toekomst van het reclasseringswerk eruit? Wat is effectief als het gaat om het voorkomen van recidive? Deze en meer vragen staan centraal bij de 6e editie van het World Congress on Probation and Parole dat plaatsvindt van 16 tot 18 april 2024 in Den Haag.
Tijdens het congres gaan meer dan 450 vertegenwoordigers uit 55 landen, van 6 continenten het met elkaar hebben over de toekomst van het reclasseringswerk. Niet eerder was het deelnemersveld van dit tweejaarlijkse congres zo divers.
Het is de eerste keer dat het World Congress on Probation and Parole in Nederland plaatsvindt. Reden dat het congres in Nederland is, is het tweehonderdjarig bestaan van de reclassering. Nederland heeft daarmee de oudste reclasseringsorganisatie ter wereld.
Johan Bac, algemeen directeur Reclassering Nederland: “We zijn trots dat de komende dagen het World Congress on Probation and Parole plaatsvindt in Den Haag. We kijken naar de toekomst van reclasseringswerk en wij zijn ervan overtuigd dat internationale samenwerking daarbij cruciaal is. Ik ben dan ook blij dat vertegenwoordigers van over de hele wereld samenkomen om kennis uit te wisselen.”
Keynote sprekers zijn Mpho Tutu van Furth (Anglicaanse priester en schrijver), Clement Okech (voormalig directielid van de reclassering in Kenia) en Toan Durnescu (hoogleraar sociologie en maatschappelijk werk, Universiteit van Boekarest). Daarnaast zijn er nog 120 sprekers die maar liefst 55 deelsessies verzorgen.
De toekomst van reclasseringswerk staat centraal tijdens het congres, met daarbij drie subthema’s. Een subthema is het systeem. Want hoe past de reclassering in het juridische systeem van een land? Het tweede subthema is de samenleving. Hoe kijkt de samenleving naar daders en wat zijn de standaarden als het gaat om straffen? Het laatste subthema is de praktijk. Welke methoden die we gebruiken in het reclasseringswerk zijn effectief en hoe kunnen innovatieve methoden helpen om in de toekomst nog succesvoller te zijn?
Doel van het congres is het internationale reclasseringsnetwerk versterken en te verbreden naar een wereldwijd netwerk met vertegenwoordiging vanuit verschillende continenten. Daarnaast biedt het congres de mogelijkheid om kennis, inzichten en best practices met elkaar te delen en zo de kennis over het reclasseringswerk te vergroten.
Bij het congres zijn zowel landen aanwezig met een lange historie op het gebied van reclasseren, als landen die nog in de beginfase zijn van het reclasseringswerk een plek geven in hun strafrechtketen.
Lees meer
Lees meer