Nieuws
Adobestock 244424311 Ondertekening Vulpen

Bestuurlijk akkoord getekend door minister, Reclassering, DJI en gemeenten

Jaarlijks keren ongeveer 30.000 ex-gedetineerden na hun gevangenisstraf weer terug in de samenleving. Om ervoor te zorgen dat dat goed en veilig verloopt is samenwerking tussen betrokken partijen belangrijk. Daarom tekenen de drie reclasseringsorganisaties (3RO), de gemeenten en de Dienst Justitiële inrichtingen (DJI) vandaag samen met de minister voor Rechtsbescherming een bestuurlijk akkoord om deze samenwerking te bekrachtigen.

Johan Bac, algemeen directeur Reclassering Nederland: “Reclasseringswerk werkt het beste dichtbij de doelgroep, dus in de bajes en in de buurt. Daar willen we letterlijk aanwezig zijn als reclassering. Na het vertrek uit de bajes vestigen mensen zich weer in een stad of dorp. Alle partijen zijn erbij gebaat dat die overgang goed verloopt, om de samenleving veiliger te maken. Mensen na detentie simpelweg op straat zetten, is vragen om nieuwe problemen. Ze moeten onderdak hebben, een paspoort en hulp om uit de schulden te komen. Vandaar dat ik het belangrijk vind dat vandaag het bestuurlijk akkoord door de minister, DJI, reclassering en gemeenten getekend wordt. We hebben elkaar hard nodig.”

  • 3RO, DJI en gemeenten werken al in verschillende gevangenissen nauw samen. Bijvoorbeeld in Alphen aan den Rijn. Bekijk hieronder het verhaal van reclasseringswerker Radha.
02:49

Samenwerking reclassering, DJI en gemeenten in PI Alphen a/d Rijn

Vanaf dag één

De drie partijen (3RO, DJI en gemeenten) gaan vanaf de eerste dag van verblijf in de gevangenis samenwerken met de gedetineerde aan een re-integratieplan. Al tijdens de detentie wordt gewerkt aan wonen, werk en inkomen, zorg, legitimatiebewijs en hulp bij schulden. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen minder snel terugvallen in crimineel gedrag als deze voorwaarden op orde zijn. Dat helpt ook de reclassering in haar werk buiten de gevangenis.

Gegevensuitwisseling

In het akkoord spreken 3RO, DJI en gemeenten verder af om gegevens met elkaar uit te wisselen. Bij de inwerkingtreding van het wetsvoorstel straffen en beschermen, is er een wettelijke grondslag voor de drie partijen om informatie te delen. Dan is er geen toestemming meer nodig van een gevangene.

Dit nieuwsbericht is opgenomen in ons Jaarverslag 2019.

Geplaatst op 1 juli 2019