Nieuws
EC af.jpg

“Die band voel je elk moment, je kunt er niet omheen, je moet er rekening mee houden”

Ze is weer verlost van de Elektronische Controle, of de enkelband. Het waren drie enerverende dagen en nachten voor Nienke Riemersma, Stadsmarinier High Impact Crime (HIC) bij de gemeente Rotterdam. Dit is haar verhaal:

“Als Stadsmarinier HIC ben ik enkele dagen ‘aan de band’ geweest. Omdat de Elektronische Controle een belangrijk onderdeel is van de aanpak van overvallers. En ook omdat burgemeester Aboutaleb binnenkort een werkbezoek aan de reclassering brengt en dan met reclasseringswerkers onder andere praat over de inzet en het effect van de enkelband.

Nou, na drie dagen en drie nachten wist ik genoeg. Je bent er 24/7 mee bezig. Die band voel je elk moment, en hij is er altijd. Je kunt er niet omheen, en moet er rekening mee houden. Je bent je de hele tijd bewust van de band omdat je ‘m continu om je enkel voelt. Ook ’s nachts. Dat zorgde ervoor dat ik een stuk minder lekker sliep.

De reclasseringswerker weet precies waar je bent

Ik kan me echt voorstellen dat dit helpt bij mensen met impulsieve daden. Omdat je de band de hele tijd voelt zitten kan je niet vergeten dat je ‘m om hebt. Dus volgens mij herinnert het je eraan dat je onder toezicht staat. Dat voel je letterlijk. En natuurlijk beperkt de band je ook door de extra maatregelen die er meestal aan verbonden zijn. Want er wordt bepaald wanneer je thuis moet zijn (locatiegebod) en in welke gebieden je niet mag komen (locatieverbod). De reclasseringswerker weet precies waar je bent. En zo wordt bijvoorbeeld voorkomen dat daders in de buurt van hun slachtoffers komen.

Batterij leeg? Alarm!

En -even heel praktisch- je moet wel nadenken over wat je aan kunt trekken. In mijn geval even geen jurkjes ;-). Maar ook moet de batterij elke dag 3 uur worden opgeladen! En dat is best een geregel. Je wilt natuurlijk niet dat het alarm afgaat omdat de batterij te leeg is als je in een volle metro zit. Of aan het werk bent. Of waar dan ook. Want zo’n alarm trilt niet alleen heel hard, je hoort ‘m dan ook. En er gaat meteen een signaal naar de regiekamer en de reclasseringswerker omdat er iets aan de hand is met de enkelband. Want ook een batterij die bijna leeg is, wordt gezien als sabotage van de enkelband.

Je kunt trouwens niet even de batterij vervangen

Je kunt trouwens niet even de batterij vervangen. Want de batterij kan alleen worden opgeladen via een oplader die je vastklikt aan de enkelband. Dat betekent dat je dus letterlijk drie uur vastzit een stopcontact… 

Een ding is zeker: de enkelband is een zeer geschikt hulpmiddel om te gebruiken bij het toezicht, bijvoorbeeld tijdens een voorwaardelijke invrijheidsstelling (v.i.).

Dank aan Reclassering Nederland en ‘mijn reclasseringswerker’ dat ik dit experiment mocht uitvoeren. Omdat ik het hele proces heb doorgelopen, van startgesprek tot aan het verwijderen van de band, heb ik veel geleerd over het effect van elektronische controle, de rol van de reclassering en Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).”

De Stadsmarinier High Impact Crime (HIC) in Rotterdam is verantwoordelijk voor de aanpak van straatroven, woninginbraken en overvallen in de stad. De Stadsmarinier werkt nauw samen met de politie, het Openbaar Ministerie, het Veiligheidshuis Rotterdam-Rijnmond, de Reclassering, Stadsbeheer, de woningbouwcorporaties, bewoners en ondernemers.

Geplaatst op 28 juni 2018