Nieuws
Geldezels Aanpak

Gezamenlijke aanpak van geldezels: “Het is een win-win voor iedereen”

Bij een ‘Geldezel-actie’ kun je je van alles voorstellen, maar waarschijnlijk niet wat het daadwerkelijk was: een weekend waarin mensen van de politie, het OM, de reclassering, de gemeente Rotterdam en Humanitas DMH Homerun (een organisatie die mensen met een licht verstandelijke beperking begeleidt) mensen hoorden die verdacht werden van activiteiten als geldezel. Door omstandigheden vond deze actie dit keer alleen op zaterdag plaats - en zonder de gemeente - en onze toezichthouder Heimen was er voor de eerste keer bij.

Eerst maar eens over de naam: een geldezel is iemand die zijn of haar pinpas en bankgegevens beschikbaar stelt aan criminelen. Zo draagt diegene bij aan witwaspraktijken, want via diens bankrekening wordt er geld doorgesluisd. Heimen: “Bij mijn vorige baan bij de politie kreeg ik veel geldezels aan de balie die aangifte kwamen doen, als slachtoffer. Nu sprak ik hen als verdachte, dat was nieuw voor me.”

Wij gaan veel meer in op de persoonlijke omstandigheden van de verdachte

De verdachten hadden allemaal een brief ontvangen waarin ze ontboden werden om zaterdag 27 maart langs te komen op het politiebureau bij het Marconiplein in Rotterdam. Hoe verloopt dan vervolgens zo’n dag? Heimen: “Eerst verhoort de politie hen. Dan komen wij in beeld: we spreken de rechercheur voor een korte overdracht en gaan dan zelf met de verdachte in gesprek. Waar de politie naast het sociaal verhoor zich uiteraard focust op de schuldvraag, gaan wij veel meer in op de omstandigheden waaronder de verdachte verkeert – heeft diegene werk, een relatie, kinderen, schulden - en wat diegene ertoe gebracht heeft dit delict te plegen. Met die informatie en ons advies gaan we vervolgens naar de Officier van Justitie, die ook het uitgewerkte verhoor van de politie heeft ontvangen, en die gaat dan over tot het opleggen van een straf. Dat kan op vele manieren: van het terugbetalen van het ontvreemde geld aan het slachtoffer tot aan een jaar toezicht met voorwaarden zoals verplicht meewerken aan schuldhulpverlening en het uitvoeren van een werkstraf. Alles staat in het teken van voorkomen van herhaling.”

Bij ons gaan dan de radartjes draaien: is voor deze vrouw wel de hulp beschikbaar die ze nodig heeft?

Het meest waardevolle aan zo’n dag is volgens Heimen dat allerlei partijen uit de (strafrecht)keten bij elkaar zitten. “Een van de verdachten was een jonge vrouw met vijf kinderen, die al begeleid woonde en bij wie in het systeem al een urgentie-notitie stond omdat ze binnenkort niet langer daar kon wonen. Bij ons gaan dan de radartjes draaien: is voor deze vrouw wel de hulp beschikbaar die ze nodig heeft? Omdat Humanitas DMH Homerun ook betrokken was bij deze aanpak, konden we direct met hen overleggen: wij willen adviseren dat zij tenminste een jaar onder toezicht komt te staan met voorwaarden, kunnen jullie wellicht ambulante hulp verlenen om zo te kijken of deze vrouw de zorg krijgt die ze nodig heeft? Dit bleek het geval en zo komen we dan samen tot maatwerk. Daarna hebben we hiervan een verslag gemaakt voor de Officier van Justitie en heeft de verdachte een strafafdoening gekregen die recht deed aan het delict, de slachtoffers en ook de dader, mét de geadviseerde bijzondere voorwaarden.”

Snel weten waar je aan toe bent

Een ander goed aspect van deze actiedag is dat verdachten ’s ochtends binnenkomen en ’s middags al weten waar ze aan toe zijn. Heimen: “Normaal doet de politie onderzoek, komt de verdachte op het spoor, verhoort diegene, stuurt hem dan naar huis, dan komt het OM in beeld, die bepaalt ook of er een zaak is, en dan komt de zaak een keer voor de rechter of de Officier van Justitie doet de zaak af. Je kunt dan maanden, of in het slechtste geval zelfs jaren verder zijn. Nu versnel je dit hele proces, waar iedereen bij gebaat is: de verdachte staat bij de politie op het vizier, wij zijn direct betrokken en kunnen de Officier van Justitie informeren, wij hebben al contact met andere betrokken organisaties en de verdachte weet wat er verder gaat gebeuren. Dat is voor iedereen een win-win.”

Geplaatst op 2 april 2021