Nieuws
Inspectierapport

Reactie Reclassering Nederland op Inspectieonderzoek naar dood Hümeyra

Vandaag is het rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid (J&V) verschenen over de aanpak van de stalking van de Rotterdamse scholiere Hümeyra. Ze werd op 18 december 2018 op haar school doodgeschoten. Reclassering Nederland ziet het Inspectierapport als een opdracht om de aanpak van stalking te verbeteren en staat hier ook achter, reageert algemeen directeur Johan Bac.

“De gewelddadige dood van Hümeyra is afschuwelijk voor haar nabestaanden en voor haar omgeving”, zegt Bac. “Het was ook een schok voor Reclassering Nederland, omdat de verdachte Bekir E. onder ons toezicht stond. Daarom is het goed dat de Inspectie de zaak uitgebreid heeft onderzocht.”

Bac:  “De Inspectie concludeert dat de bescherming van Hümeyra door de betrokken organisaties tekort is geschoten. Ons toezicht op Bekir E. was volgens de Inspectie onvoldoende gericht op het stoppen van de stalking van Hümeyra. Dat is een pijnlijke en harde conclusie waar we lessen uit moeten trekken. Daarom hebben we onze werkwijze in deze zaak geëvalueerd en maatregelen getroffen om onze aanpak bij dit soort zaken te verbeteren. Uiteraard nemen we de aanbevelingen uit het Inspectierapport en de maatregelen die de minister aankondigt over. ”

Maatregelen

De reclassering gaat vaker een enkelband adviseren bij stalkingszaken. Medewerkers worden samen met ketenpartners extra getraind op het handelen in stalkingszaken. In samenwerking met politie en Openbaar Ministerie worden strakkere afspraken gemaakt rondom zaken met een contactverbod. Reclassering Nederland houdt daarnaast toezichten met een contactverbod tegen het licht.

Lees hier het inspectierapport en de beleidsreactie van de minister van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer.

Geplaatst op 9 oktober 2019