Nieuws
Rapportage.jpg

Reactie Reclassering Nederland op onderzoeksrapporten Michael P.

De gewelddadige dood van Anne Faber is een afschuwelijke gebeurtenis die ook Reclassering Nederland heeft geschokt. Het is goed dat dit trieste incident is onderzocht door de Inspectie Justitie en Veiligheid, de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd en de Onderzoeksraad voor Veiligheid en dat nu alle feiten op tafel liggen. Het is van belang om hier lessen uit te trekken.

Reclassering Nederland onderschrijft de maatregel van de minister voor Rechtsbescherming om voortaan alle gedetineerden die worden uitgeplaatst naar een instelling voor forensische zorg, en die in dat kader vrijheden krijgen toegekend, verplicht onder reclasseringstoezicht te stellen.

Dit zal bovendien altijd gebeuren op basis van - onder meer - advies van de reclassering. In de zaak van Michael P. was er pas sprake van reclasseringstoezicht nadat betrokkene al een periode vrijheden kreeg toegekend. Ook was de reclassering niet om advies gevraagd en waren de voorwaarden waar de reclassering toezicht op moest houden onvoldoende duidelijk geformuleerd.

Onderzoeksrapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid

Onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid

Onderzoeksrapport Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Geplaatst op 28 maart 2019