Nieuws
LOGO_RN.jpg

Reactie reclassering schietincident 24 Oktoberplein

De verdachte van het schietincident bij het 24 Oktoberplein in Utrecht stond sinds begin maart 2019 onder toezicht bij Reclassering Nederland. De verdachte is op 1 maart 2019 uit voorlopige hechtenis geschorst door het gerechtshof, met als voorwaarde onder meer reclasseringstoezicht. Het reclasseringstoezicht met de verdachte was recent gestart.

De betrokken verdachte heeft hiervoor niet eerder bij de reclassering onder toezicht gestaan. De rechtbank Midden-Nederland heeft op 21 september 2017 de voorlopige hechtenis van de verdachte onder voorwaarden geschorst. Een van de voorwaarden was medewerking van de verdachte aan een advies van de reclassering ten behoeve van een rechtszitting. De rechtbank heeft hierbij geen reclasseringstoezicht opgelegd. In dat geval is er geen sprake van bijvoorbeeld een meldplicht.

Uit privacy overwegingen en vanwege het lopende strafrechtelijk onderzoek gaan wij verder niet in op deze individuele zaak.

Algemeen directeur Johan Bac: “Het is een afschuwelijke en trieste gebeurtenis en onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden, slachtoffers en hun naasten.”

 

bewerkt 21-03-19

Advies

De rechter of officier van justitie geeft de reclassering de opdracht om een advies over een verdachte of veroordeelde uit te brengen, ten behoeve van de rechtsgang. De reclassering adviseert over wat er nodig is en welke mogelijkheden er zijn om te voorkomen dat iemand wederom een delict pleegt. Op basis daarvan kan de rechter op zitting gefundeerd een keuze maken over de straf of het toekennen van vrijheden. De termijnen voor het uitbrengen van een advies zijn gekoppeld aan de zittingsdatum. Zodra de datum bekend is moet er een aantal weken voor zitting een adviesrapport worden uitgebracht.

Toezicht

Reclassering Nederland heeft wel een toezichthoudende rol als er door de rechter reclasseringstoezicht wordt opgelegd. De reclassering adviseert en houdt in opdracht van de rechter of het Openbaar Ministerie toezicht op bijzondere voorwaarden die door de rechter zijn opgelegd, in samenwerking met ketenpartners als politie en OM.

Bij een toezicht moet een persoon zich als onderdeel van een straf houden aan regels en bijzondere voorwaarden. De afspraken bij een toezicht verschillen per persoon en veroordeling. Het toezicht kan bestaan uit een meldplicht waarbij de cliënt zich moet melden bij de reclassering. Andere mogelijke middelen zijn een contactverbod en een locatieverbod. Ook een middelenverbod (alcohol en drugs) middels urinecontrole kan onderdeel zijn van het toezicht. Tot slot kan verplicht een ambulante (psychiatrische) behandeling worden opgelegd.

Als een veroordeelde zich niet aan de voorwaarden en afspraken houdt meldt de reclassering dat bij de opdrachtgever - het Openbaar Ministerie. Dat kan betekenen dat de ondertoezichtgestelde (alsnog) een gevangenisstraf of zijn voorlopige hechtenis moet uitzitten.

Voor meer informatie klik hier.

Geplaatst op 19 maart 2019