Nieuws
HuiselijkGeweld01.jpg

Reclassering Nederland introduceert spreekuur Huiselijk geweld

Een kwart van de cliënten van de reclassering is veroordeeld voor of verdacht van mishandeling. Om huiselijk geweld en kindermishandeling doelgerichter aan te pakken, introduceert Reclassering Nederland het spreekuur huiselijk geweld. Direct actie ondernemen staat daarbij voorop. Het spreekuur ging in Oost-Nederland van start en wordt daar onderdeel van de reguliere aanpak.

In Oost-Nederland plant de reclassering sinds 1 mei 2017 alle huiselijk geweld zaken standaard in op het spreekuur. Voorheen werd de verdachte na bijvoorbeeld een nachtje cel heen gestuurd. De zaak werd vervolgens op zitting gezet. ‘Dan komen wij drie maanden later nog eens om de hoek om het Openbaar Ministerie te adviseren’, aldus reclasseringswerker Kirstie Schmitz, bedenker van het spreekuur. ‘Mosterd na de maaltijd.’

Snel ingrijpen is dan ook het motto van het huiselijk geweld spreekuur. ‘Regelmatig zijn ook kinderen betrokken of slachtoffer van huiselijk geweld.  Voorkomen van herhaling is essentieel', aldus Kirstie. In samenwerking met ZSM is een werkproces ingericht. Verdachten waarbij het strafrecht betrokken is, komen binnen twee weken op het spreekuur. 

Kirstie: ‘We zetten zo nodig direct een interventie in zoals de training Partnergeweld, BORG. Altijd wordt direct contact gelegd met Veilig Thuis, om af te stemmen en samen te werken. We voorzien echt in een behoefte’, vervolgt Kirstie. ‘Je wil niet weten met hoeveel organisaties een verdachte te maken heeft bij huiselijk geweld: Veilig thuis, politie, Openbaar Ministerie, de gemeente. Nu ligt de regie in een hand als er sprake is van een strafbaar feit – bij de reclassering.’

Kwart cliënten reclassering veroordeeld voor of verdacht van mishandeling

Doelgerichter aanpakken van huiselijk geweld en kindermishandeling is nodig. Jaarlijks worden in Nederland honderdduizenden mensen slachtoffer van huiselijk geweld, waarvan 119.000 kinderen. Ketenpartners als Veilig Thuis, politie, Raad voor de Kinderbescherming, gemeenten, instellingen voor jeugdhulp en de reclassering werken samen om deze cijfers terug te dringen.

Bijna een kwart van de 78 duizend cliënten van Reclassering Nederland werd in 2016 verdacht van of veroordeeld voor mishandeling. Het gaat in totaal om 18157 cliënten. Zij kregen in 2016 vooral celstraffen of toezichten opgelegd. Van de in totaal 9422 toezichtopdrachten in 2016 ging het in 2174 gevallen om plegers van mishandeling. Werkstraffen komen relatief minder voor. Van de 26343 opgelegde werkstraffen in 2016 werden er 4327 uitgevoerd door cliënten die veroordeeld werden voor mishandeling.

‘Regelmatig zijn ook kinderen betrokken of slachtoffer van huiselijk geweld. Voorkomen van herhaling is essentieel'

Meer inzicht in de problematiek achter de cijfers

Hoe vaak mishandeling exact samengaat met huiselijk geweld en kindermishandeling is niet duidelijk. Nu registreert de reclassering mishandeling op basis van zwaarte van het delict: van 'eenvoudige mishandeling' tot 'zware mishandeling met voorbedachten rade'.

Op verzoek van de Tweede Kamer is Universiteit Utrecht onlangs een onderzoek gestart naar huiselijk geweld en kindermishandeling. Daarbij is ook de verdeling onder slachtoffers naar sekse, leeftijd en aard van het geweld onderwerp van onderzoek. De drie reclasseringsorganisaties werken mee aan dit onderzoek.

‘Een goede zaak’, vindt Sjef van Gennip, algemeen directeur bij Reclassering Nederland. ‘Er is meer inzicht nodig in de problematiek achter de cijfers. Daarnaast is samenwerking tussen het zorg- en justitiële domein noodzakelijk om huiselijk geweld en kindermishandeling terug te dringen. Gelukkig worden we daar als reclassering steeds beter in.'

Toekomst

Het huiselijk geweld spreekuur ontving deze maand een projectsubsidie vanuit Ruim Baan om de aanpak duurzaam te implementeren. Ook Stichting Verslavingsreclassering GGZ en het Leger des Heils Jeugdbescherming & Reclassering gaan het spreekuur implementeren. Kirstie Schmitz is blij dat ‘haar’ spreekuur nu duurzaam wordt ingevoerd. ‘Want dat betekent dat we meer mensen die betrokken zijn bij huiselijk geweld en kindermishandeling tijdig kunnen helpen.’

Yolanda_v_E.jpg

Yolanda van Empel

Communicatieadviseur
Geplaatst op 20 november 2017