Nieuws
171129 Staatsbosbeheer beste overheidsorganisatie 2017.jpg

Staatsbosbeheer beste overheidsorganisatie 2017

Staatsbosbeheer is op 20 november 2017 verkozen tot beste overheidsorganisatie van 2017. Een van de argumenten van de jury is dat Staatsbosbeheer maatschappelijk is gaan ondernemen door de samenwerking aan te gaan met onder andere Reclassering Nederland. Jaarlijks voeren gemiddeld 850 werkgestraften werkzaamheden uit in gebieden van Staatsbosbeheer door heel Nederland.

Volgens de jury is Staatsbosbeheer een toonaangevend voorbeeld van hoe overheden zich opnieuw aan het uitvinden zijn om zich aan te passen aan de 21e eeuw. Dit heeft Staatsbosbeheer gedaan door lef te tonen en buiten de gevestigde kaders te denken. Een goed voorbeeld hiervan is het maatschappelijk ondernemen waar zij met vele externe partners, zoals onder andere Reclassering Nederland, de samenwerking aangaat.

Samenwerking
Medio jaren ’90 is Reclassering Nederland op zoek gegaan naar plekken waar werkgestraften geplaatst konden worden. Bij Staatsbosbeheer stond de deur toen al wijd open en werd er meegedacht. Bij aanvang van de samenwerking liepen werkgestraften nog op individuele basis mee met de boswachter. Tegenwoordig voeren dagelijks vele werkgestraften werkzaamheden uit onder leiding van een werkmeester van Reclassering Nederland in gebieden van Staatsbosbeheer.
 “De boswachters benaderen onze cliënten als gewone mensen zoals jij en ik. Deze open houding vind ik prettig en vormt de basis voor onze samenwerking. Het is een goed huwelijk, al twintig jaar lang”, vertelt Ellen Stegenga, teamleider werkstraffen in de regio Midden-Noord. Zij is verantwoordelijk voor de inzet van werkgestraften in Flevoland en de Gooi & Vechtstreek en werkt al twintig jaar samen met Staatsbosbeheer Flevoland. In totaal werken Reclassering Nederland en Staatsbosbeheer samen in tien werkstrafprojecten verspreid over heel Nederland.

Verkiezing overheidsorganisatie
Dit jaar zijn er 180 unieke organisaties genomineerd als Beste Overheidsorganisatie van het Jaar. Naast Staatsbosbeheer streden de Stadsregio Parkstad Limburg en Waterschap Brabantse Delta ook om de titel ‘Overheidsorganisatie van het Jaar 2017’. De jury vond ook deze organisaties goede voorbeelden van hoe overheidsorganisaties er in de 21e eeuw uit moet zien.


Reclassering Nederland feliciteert Staatsbosbeheer met deze titel.

Geplaatst op 29 november 2017