Naar de navigatie

Terugblik op de septEMber campagne 2024

Voor de tweede keer organiseerde de reclassering ´septEMber’. Dit is een campagneperiode waarin we als reclassering extra aandacht besteden aan Elektronische Monitoring. Ook dit jaar droegen mensen uit verschillende vakgebieden een korte periode de enkelband om te ervaren hoe het is om met dit ´blok aan hun been’ te leven. Reclassering Nederland kijkt tevreden terug op een succesvolle campagne.

Het doel van septEMber is om meer mensen kennis te laten maken met elektronische monitoring. Want wij vinden dat enkelbanden (en werkstraffen) goede alternatieve straffen zijn, in plaats van de korte celstraf. Het lijkt erop dat hier ook politiek een meerderheid voor ontstaat.

Aandacht voor septEMber op tv

Dankzij Jacques Claessen, hoogleraar in Maastricht, kreeg de campagne aandacht op tv. Claessen zet zich al jaren in voor de enkelband in plaats van korte celstraffen. Hij beschouwt het als een goede alternatieve straf en vertelde over zijn enkelbandervaring in een interview met EenVandaag: “Ik was voortdurend bezig met wat ik wel en niet mocht.” Het interview is terug te luisteren (vanaf 0:32:40).

Tweede Kamerlid Derk Boswijk (CDA) droeg én toonde de enkelband tijdens een live interview op Prinsjesdag bij Goedemorgen Nederland. Hij gaf aan dat elektronische monitoring een blijvend onderwerp is binnen de Tweede Kamer en dat hij zich meer wil verdiepen in deze effectieve straf. Derk Boswijk heeft de enkelband maar liefst zeven dagen gedragen. Hij steunt het wetsvoorstel van D66 en NSC om elektronische detentie toe te voegen aan de gereedschapskist van de rechter.

Nadia Arsieni, regiodirecteur van Reclassering Nederland, en misdaadverslaggever Wouter Laumans (Parool) droegen ook een week lang de enkelband. Ze schoven beiden aan bij HUMBERTO op RTL4 om te praten over Elektronische Monitoring.

Directies en bestuurders ´aan de band´

Erik de Borst, algemeen directeur van de Dienst Vervoer & Ondersteuning (DV&O), ging ook aan de band. “Het was een leerzame ervaring. Het was een mooie week met warm weer en aan kleine dingen merk je de beperkingen wel degelijk. Langs de kant van het voetbalveld was ik bijvoorbeeld de enige met een lange broek. Verder heb ik weinig beperkingen in het dagelijkse leven ervaren. Misschien komt het ook omdat ik mij keurig aan de regels heb gehouden, want ik kan mij voorstellen dat als je dat niet doet, je je constant bespied voelt,” vertelt de Borst.

Han Moraal, algemeen voorzitter van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming, heeft de enkelband ook mogen ervaren. “Elektronische controle is serious business,” vertelt Moraal in een interview met het juristenplatform Mr. Online. Hij had er na drie dagen al genoeg van.

Directeur Hans Dingemanse van Leger Des Heils Reclassering heeft de enkelband een week ervaren. “Je moet over alles nadenken,” zegt Dingemanse in het interview met het Reformatorisch Dagblad. En: “het voordeel van de enkelband is dat iemand onder toezicht kan wennen aan de samenleving”.

De Nieuwegeinse burgemeester van Beukering-Huijbregts  en wethouder Molema van Groningen namen ook de uitnodiging en uitdaging aan en deelden hun ervaringen.

Andere mediaoptredens

Radio 538  

“De gevangenissen in Nederland puilen uit. In sommige gevallen is een huisarrest met enkelband een alternatief. Maar geloof jij daarin? Is het wel echt een straf?”. Deze vraag werd gesteld aan de luisteraars van Radio 538. De enkelband maakte daarmee zijn primeur op Radio 538. Ook hier was regiodirecteur Nadia Arsieni telefonisch te gast om meer te vertellen over de enkelband.

NPO Radio 1

“Ik moet eerlijk zeggen, ik durfde de enkelband de eerste dag niet meteen zichtbaar te dragen. Maar daarna heb ik hem bijna elke dag wel zichtbaar gedragen,” vertelt officier van justitie Berte van Heemst bij Villa BvD. Als officier van justitie vraagt zij de rechter regelmatig om een enkelband op te leggen. Door zelf te ervaren hoe het leven met een enkelband is, kan zij tijdens haar werk deze beslissing beter overwegen. Benieuwd naar haar verhaal? Kijk het fragment via deze link.

Podcast

“Hey wijffie, wat heb je gedaan om dit te verdienen? Ik kan hem wel voor je afknippen, loop maar even mee!” Dat zijn de woorden die advocaat Ayse Çimen te horen krijgt tijdens een van haar dagen met de enkelband. Zo vertelt Ayse over de enkelband als hoofdstraf. Luister de podcast (aflevering 52) Pro Forma via deze link.

Algemeen Dagblad

”De enkelband is goed alternatief voor cel. Geen slappe straf!” zegt regiodirecteur Zuidwest, Nadia Arsieni, in het AD.

Bekijk meer van septEMber

Samenwerking

SeptEMber had niet zonder medewerking van alle belevenisdeelnemers tot stand kunnen komen. Reclassering Nederland initieerde de campagne en werkte hierbij nauw samen met de andere reclasseringsorganisaties: Stichting Verslavingsreclassering GGZ en Leger des Heils Reclassering.

Deel op