Nieuws
_FRP0082_fotografie Frank Penders - jpg klein.jpg

Werkgestraften Reclassering Nederland helpen bij opbouw WK gayrugby

Het is een evenement van de grote getallen: 2.500 spelers en supporters, 40 scheidsrechters en 250 vrijwilligers vanuit 74 verschillende LHTB rugbyteams uit 18 landen doen tussen 8 en 10 juni mee aan de Bingham Cup Amsterdam 2018.

De 2.500 goodiebags zijn gevuld door werkgestraften die vanwege fysieke of andere beperkingen op de werkplaats van Reclassering Nederland in de regio Noord-West werken. Tien werkgestraften van Reclassering Nederland werken op locatie mee aan de op- en afbouw van het toernooi. ‘Onze mannen zijn bezig met het opzetten van de tenten waar de deelnemers in verblijven. En het is een behoorlijke klus om die legertenten op te zetten. Het is zwaar, want het is erg warm, maar ze doen het met veel plezier en ze zien meteen resultaat,’ vertelt Ozan Demirbas, teamleider werkstraf twee dagen voor de start van het rugbytoernooi.

Voor de maatschappij

De werkgestraften zelf hebben -op één na- niets met rugby. ‘Dit is totaal iets anders dan we normaal gesproken doen, dat wisten de werkgestraften niet toen ze zich vanochtend meldden. Ze zijn gewoon ingedeeld,’ vertelt Ozan. ‘En ze reageren positief op het feit dat het om een WK LHTB-rugby gaat. We proberen altijd te zorgen dat werkgestraften ook wat terugdoen voor de maatschappij.’

Grootste WK

Het initiatief is ontstaan door Gerben Brug, de coach van de Amsterdam Lowlanders, het team dat dit WK organiseert en het enige gayrugbyteam in Nederland. In het dagelijks leven werkt Gerben als manager van een Adviesunit bij Reclassering Nederland. ‘Met 74 rugbyteams is deze editie van het WK groter dan ooit, dit hadden we niet kunnen voorzien. Ik vertelde dit aan mijn collega. En dat we wel heel veel mensen nodig zouden hebben om het toernooi te laten slagen. Wij hadden daar echt zorgen over. Want ieder team heeft bijvoorbeeld een tent nodig. Toen ontstond het idee om werkgestraften in te zetten. Eigenlijk iedereen reageerde daar positief op.’ Dat het om een LHTB-rugbytoernooi gaat, is geen enkel probleem, stelt Gerben vast. ‘Ik heb daar niemand over gehoord’.

Bingham Cup

Het Mark Kendall Bingham Memorial Toernooi is het tweejaarlijkse wereldkampioenschap LGBTQIA+ inclusief rugbyclubs. De 9e editie van het toernooi is bij de Amstelveense Rugby Club (ARC). Dit is de thuisbasis van de Amsterdam Lowlanders, de enige gayrugbyclub van Nederland. De Bingham Cup is het belangrijkste wereldwijde toernooi om rugby te promoten als een inclusieve, niet-discriminerende sport. Lees meer informatie over de Bingham Cup.

LHBT is de afkorting van lesbienne, homo, biseksueel of transgender.

LGBTQIA+ staat voor Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Two-spirited, Queer and Questioning, Intersex, Asexual, Pansexual and other marginalized orientations/identities.

Geplaatst op 8 juni 2018