Hoe is het om een enkelband te dragen?
Lees meer
Dragers van een enkelband saboteren die bijna nooit. Dat blijkt uit cijfers over 2016 en 2017 over elektronische controle in Nederland. Ruim 98% van de dragers liet de band tijdens hun toezicht waar hij hoort: om de enkel.
Elektronische controle kan worden opgelegd in diverse fasen van een strafrechtelijk traject. Bijvoorbeeld bij een schorsing van de voorlopige hechtenis, bij een voorwaardelijke veroordeling of voorwaardelijke invrijheidstelling. Reclasseringsorganisaties houden dan toezicht. Elektronische controle wordt ook regelmatig opgelegd in penitentiaire programma’s en bij verloven.
“Als je je enkelband doorknipt, gooi je je eigen glazen in.”
Dagelijks hebben ruim 700 personen in de samenleving een enkelband om. In 2016 vonden er op een totaal van ongeveer 1.600 aansluitingen op jaarbasis 27 onttrekkingen plaats. In 2017 zijn er tot nog toe ruim 400 aansluitingen opgelegd en vonden 8 onttrekkingen plaats. In 98% van de gevallen ging het dus goed.
Dat een enkelband bijna nooit wordt vernield, verbaast (voormalig) directeur Sjef van Gennip* van Reclassering Nederland niet. ‘Elektronische controle biedt je een kans. Het helpt je om buiten de gevangenis je leven weer op te bouwen. Een enkelband creëert bijvoorbeeld regelmaat als je iedere avond thuis moet zijn. Of het dient als ondubbelzinnige herinnering aan het feit dat je ergens niet mag komen als je een gebiedsverbod hebt. Als je een enkelband doorknipt, gooi je je eigen glazen in.’
Van Gennip benadrukt dat een enkelband geen detentiemiddel is. ‘Natuurlijk is het heel vervelend als iemand zich niet aan de afspraken houdt en een enkelband saboteert. Maar zo’n enkelband is niet bedoeld om iemand gevangen te houden. Het is een technisch hulpmiddel dat het toezicht op een persoon ondersteunt. Een enkelband is niet in beton gegoten. Wie zo’n band echt kapot wil maken, kan dat doen.’’
Bij sabotage volgt er direct een alarmmelding, controleert de reclasseringswerker wat er aan de hand is en schakelt zo nodig direct de politie in.
*Sinds 2018 is Johan Bac algemeen directeur van Reclassering Nederland.
Lees meer
Lees meer