Een gevangene staat te roken in de deuropening van zijn cel. Tot drie keer toe spreekt een gevangenbewaarder hem aan: “Roken doe je in je cel, niet op de gang. Kom op man, werk even mee en ga je cel in.” De gevangene weigert. Als hij kort daarop gaat luchten, vraagt de gevangenbewaarder of hij even langskomt voor een gesprek. Het filmpje stopt en opeens wordt de gevangene in het filmpje een digitale avatar op je scherm.

Dit is één van de vele scenario’s binnen de DialogueTrainer: een virtuele, interactieve trainingstechniek waarbij je in gesprek gaat met een avatar en zo je gespreksvaardigheden traint. DialogueTrainer begon drie jaar geleden met deze dienst en organisaties als Hogeschool Utrecht en DJI maken al gebruik van deze virtuele trainingsacteur.

Hoe werkt het?

De avatar van de rokende gevangene staat inmiddels in het kantoor van de gevangenbewaarder, mét sigaret en aansteker in zijn hand. We hebben de keuze uit drie reacties:: “Voordat we verder praten, zou je je sigaret willen wegleggen?”, “Ik heb je al zo vaak aangesproken, nu is het klaar” en “Ik wil het met je hebben over je gedrag op de afdeling”.

 

Je krijgt feedback. Tijdens, maar vooral ook ná het gesprek

Michiel Hulsberger van DialogueTrainer: “Vaak is één zin empathisch, één vrij feitelijk en één de harde lijn. Aan de hand van welke je kiest, verloopt je gesprek op een bepaalde manier en zie je welk effect je keuzes hebben. Zo kun je in je eentje trainen op je gespreksvaardigheden, maar het leent zich ook voor een training met collega’s. Iedereen bekijkt zo’n situatie op een andere manier: de één ergert zich mateloos aan de roker, de ander vindt dat roken prima. En ook reacties lopen uiteen. Dit leidt tot heel interessante discussies.”

Feedback

Daarnaast ontvang je feedback. Tijdens het gesprek al door het verloop van het gesprek, maar ook nadien: als je het gesprek hebt doorlopen, krijg je een overzicht van wat jij en de avatar gezegd hebben, je ziet je scores en je krijgt uitgebreid uitgewerkte feedback. Michiel: “Stel dat je in het scenario hierboven hebt geantwoord: “Ik heb je al zo vaak aangesproken, nu is het klaar”, dan krijg je als feedback dat je wellicht met meer empathie met je gesprek had kunnen starten.”

Continue ontwikkeling

De DialogueTrainer ontwikkelt zich continu. Binnen een scenario kunnen er nieuwe reacties worden verwerkt, maar er kunnen ook onbeperkt nieuwe scenario’s worden toegevoegd. Michiel: “We vragen om input uit het werkveld en verwerken deze. Zo zijn de gesprekken heel realistisch: het zijn zaken waar mensen in hun dagelijks werk tegenaan lopen en waarmee ze graag zouden willen oefenen. Ook als mensen een scenario doorlopen en zeggen: ik zou echt nooit één van die drie zinnen gebruiken, dan kan wat voor hen een natuurlijke reactie zou zijn worden toegevoegd. Zo wordt de Dialogue Trainer zelf ook steeds beter.”

Interessant voor de Reclassering?

Vandaag, op het 8e Jaarcongres Vakmanschap van de Reclasseringswerker, doen reclasseringswerkers een workshop met de DialogueTrainer. De geluiden zijn positief, al missen sommigen ook het ‘onderbuikgevoel’ waarmee je vaak gesprekken voert. En die avatar, die is best nep. “Dat is deels bewust”, aldus Michiel. “Als iets teveel lijkt op een persoon, kan dat ook juist verstorend werken. We zoeken steeds welke vorm het beste past.” De workshop is een eerste stap, een kleine kennismaking. Of de Reclassering gaat werken met DialogueTrainer? De toekomst zal het leren.