Dat Auping een bedrijf is dat zich bezighoudt met bedden en matrassen wist je al wel. Dat ze zich maatschappelijk inzetten door ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen en streven naar klimaatneutrale productie wist je misschien nog niet. En dat ze sinds enige tijd samenwerken met Reclassering Nederland, was je waarschijnlijk nog helemaal niet bekend. We spreken met Linda Biesot van Reclassering Nederland en Tonnie Rozenkamp van Auping over deze, inmiddels succesvolle, samenwerking.

Wanneer Linda Biesot, accountmanager sociaal domein bij Reclassering Nederland vorig jaar in de Volkskrant het artikel Eindeloos slapen op het eeuwige matras leest over hoe Auping bezig is met het ontwikkelen van het eerste honderd procent circulaire matras ter wereld, zet dit haar aan het denken. Want hoewel het normaal gesproken niet mogelijk is om werkgestraften te plaatsen bij een commercieel bedrijf, zou dit wellicht door de bijzondere insteek van de ontwikkeling van het circulaire matras wel kunnen. Auping mag zich namelijk sinds 2020 een ‘Certified B Corporation’ noemen. Met het circulaire matras dat volledig bestaat uit gerecycled materiaal dat later weer volledig te recyclen is, willen zij zonder winstoogmerk een bijdrage leveren aan een betere wereld. Sociale en ecologische prestaties, maatschappelijke verantwoordelijkheid en transparantie zijn hierbij belangrijke pijlers. Deze B-Corp status maakt dat zij duurzaam, groen en maatschappelijk betrokken moeten blijven willen zij die status ook behouden. Het plaats bieden aan werkgestraften die zo iets terug kunnen doen voor de maatschappij past prima in dat plaatje.

 

Daarbij zoeken we werkplekken die net even wat meer bieden. Een werkstraf met uitzicht op een baan bijvoorbeeld

Kansen

En bovendien is Linda altijd op zoek naar nieuwe werkplekken voor de mensen die een werkstraf moeten uitvoeren. Linda: “In de winter kunnen de werkgestraften in verband met de kou niet buiten werken in de groenvoorziening. Daarbij zoeken we werkplekken die net even wat meer bieden. Een werkstraf met uitzicht op een baan bijvoorbeeld”, Linda zag daarvoor kansen bij Auping. Ze neemt contact op met Auping en die hebben wel interesse. Zeker bij de demontage van oude matrassen zouden werkgestraften goed een handje kunnen helpen. Die demontage vindt plaats in Deventer op de Bergweidedijk in een oude fabriekshal. Tussen bergen onderdelen en oude matrassen vertelt Tonnie Rozenkamp, productmanager bij Auping er enthousiast en vol trots meer over.

Proefdraaien met spierpijn

Het productieproces van het gewenste circulaire matras is nog volop in ontwikkeling. Er wordt een start gemaakt met een kleine hoeveelheid oude Auping matrassen die helemaal uit elkaar gehaald moeten worden. Tonnie: "De ritsen moeten eraf en al het materiaal moet worden gesorteerd. Iedere vezel van de zorgvuldig opgebouwde matrassen wordt opnieuw gebruikt. Alles is van nylon en zelfs de onderdelen die aan elkaar zijn gelijmd kunnen, wanneer deze worden verhit, makkelijk worden hergebruikt.” Voor dit sorteer- en demonteerwerk kon Auping wel wat mensen gebruiken.

“En daar kwamen wij in beeld!”, gaat Linda verder. “In de zomer van 2021 hebben we vier weken proefgedraaid. Er werd druk en ijverig gewerkt. De grootste uitdaging zat ‘m toen in de pocketveren. Deze spiralen zaten verpakt in een stevige nylon zak. Het uit elkaar trekken van die zakjes, om de springveren te bevrijden, was een bewerkelijke klus die niet alleen veel tijd en kracht kostte maar ook veel spierpijn gaf bij de mannen die dit de hele dag stonden te doen." Dat kon beter vond ook een van de betrokken ingenieurs. Tonnie: "Die had een briljant idee en maakte in zijn eigen schuur een apparaat dat door middel van een verfbrander het zakje om de pocketveren door brandt. Zo kwamen de spiralen makkelijk vrij en ging de demontage een stuk makkelijker!" 

kruisbestuiving

Na de succesvolle proefperiode in de zomer startte op 1 november jl. de eerste groep werkgestraften. "De start verliep niet helemaal vlekkeloos", vertelt Linda. De centrale verwarming liet het afweten, er was brand ontstaan in een van de apparaten en ook de werkmeester werd geveld door corona. “Maar, de aanhouder wint.", zegt Linda triomfantelijk. Binnen de samenwerking tussen de twee partijen is er sprake is van een soort kruisbestuiving. Een werkmeester van Reclassering Nederland heeft namelijk geleerd hoe de demontage van de matrassen werkt in de fabriekshal zodat hij de werkgestraften daarin goed kan begeleiden en aansturen. Aan de andere kant wordt er een medewerker van Auping opgeleid als werkmeester. De selectieprocedure in de zoektocht naar een medewerker die als werkmeester zal wordt opgeleid is in volle gang. "Mocht de werkmeester van de reclassering dan onverhoopt een keer uitvallen, dan kan deze medewerker van Auping deze taak overnemen. De doorgang van het demontageproces is hierdoor beter geborgd.", vertelt Linda

‘Wie weet houden ze er een baan aan over’

Het bedrijf streeft ernaar uiteindelijk al haar matrassen circulair te laten zijn en wil deze doelstelling al in het jaar 2030 behalen. Linda: "Hopelijk kunnen wij vanuit de reclassering nog heel lang een bijdrage leveren binnen dit proces. En wie weet houden een aantal gemotiveerde werkgestraften een baan over aan hun werkstraf. Ik vind het dan ook te gek om te kunnen melden dat een van hen momenteel in een sollicitatieprocedure zit en zeer waarschijnlijk binnenkort aan de slag mag als werknemer bij Auping. Toch een beetje een droom die uitkomt,” zegt Linda met een lach.

 

Esther

Esther Vroegop

Esther Vroegop

Esther Vroegop werkt bij Reclassering Nederland. Ze is reclasseringswerker advies in de regio Oost. Voor een beetje humor, realiteitszin en loze breinpauzes schrijft ze blogs en artikelen. Met een vlotte pen geeft ze prachtige inkijkjes in de dagelijkse praktijk van het reclasseringswerk.