In het weekend voor de eerste lockdown dacht Jasper nog dat hij zijn eerste werkweek als unitmanager vol energie kon beginnen. Niets was minder waar: “Mijn hele agenda stond volgepland met kennismakingsgesprekken, maar in plaats van dat ik ze digitaal deed, schoof ik ze op tot het weer live zou kunnen. Toen dacht ik nog dat het maar een paar weken zou duren.” Uiteindelijk realiseerde Jasper zich dat hij zich toch echt online moest gaan inwerken. Hij zegt blij te zijn dat hij de meeste collega’s al kende, maar “ik heb mijn hele team na een jaar als manager nog nooit fysiek bij elkaar gehad.”

Gelukkig kan Jasper goed uit de voeten met alles wat digitaal is. “Ik werk inmiddels ook met break-out rooms tijdens het videobellen, terwijl veel collega’s nog worstelen met hoe ze überhaupt een vergadering moeten inplannen. En aan de andere kant geeft mijn vrouw onderwijs op het MBO, waar ze in één week tijd van fysiek naar digitaal onderwijs moest. Ze vond mij dus juist vrij traag en zei: “Zo, jij hebt ook de break-out rooms ook eindelijk gevonden in 2021, goed man!”

Een boost voor zijn ontwikkeling
De beslissing om over te stappen van baan maakte Jasper al voordat corona in Nederland was, maar hij vond het wel een spannende. Hij voelde zich namelijk goed op zijn plek als P&O adviseur (de plek waar collega Jody nu met veel plezier zit). Jasper: “Maar mensen bleven me de vraag stellen of ik geen unitmanager wilde worden, dus ik besloot met een loopbaanbegeleider te praten. Het werd daardoor wel duidelijk dat ik op een punt stond om weer een nieuwe stap te zetten en om mijn eigen ontwikkeling een boost te geven.” Niet lang daarna was hij unitmanager van 22 mensen uit een advies- en toezichtunit.

Iedereen erbij houden was de belangrijkste uitdaging

“Gelukkig wist ik al waar de koffie stond”
Zijn eerste week begon dus aan het begin van de lockdown, geen fijn startmoment. Gelukkig had Jasper het voordeel dat hij niet compleet nieuw was binnen de organisatie. “Ik kende de organisatie, wist al hoe ik mensen moest bereiken en niet geheel onbelangrijk, waar de koffie stond,” zegt hij, “maar ik vind het leuk om nu ontwikkeling aan te moedigen, bij te sturen waar nodig en mee te denken in beleid. Praktisch kwam ik er wel uit, maar iedereen erbij houden was de belangrijkste uitdaging. Ik ging dus heel bewust ook de collega’s benaderen die zelf minder vaak op de lijn kwamen. De verbinding in en met zo’n team zoeken moest echt op een andere manier.”

Een toren van wc-papier
Hoe deed hij dat dan, als manager die nét begonnen was? “Ja dat is lastig. Als leidinggevende heb je echt meerwaarde door op kantoor te zijn, je krijgt meer mee en de drempel voor mensen om bij je aan te kloppen is lager. Nu ging ik heel bewust iedereen telefonisch opzoeken, maar deden we ook een online pubquiz samen.” En dat zorgde voor de nodige hilariteit (én zo ook voor verbinding). Lachend vertelt hij: “Zo was een van de vragen wie het meeste wc-papier had gehamsterd en moesten we met alle beschikbare rollen de hoogste toren bouwen midden in de woonkamer. Ja zo leer je elkaar wel kennen, sommige collega’s ben ik wel heel anders gaan bekijken hierna.”

Op de woensdag was ik ineens meester

Twee nieuwe banen
Maar naast het thuiswerken als unitmanager, stond hij de afgelopen periode voor nog een uitdaging: “Op de woensdagen was ik ook ineens meester. En doe dat maar eens terwijl wiskunde en spelling heel anders gaat dan vroeger. Dat zorgt voor rare situaties.” Wat dat betreft kwam zijn nieuwe functie wel goed van pas, omdat hij daardoor een dag extra op kantoor kwam: “Niet dat ik het niet leuk vond thuis, maar die dagen voelden echt als een uitje!” Al zijn die dagen thuis soms ook juist extra leuk. Jasper: “In het weekend na de sneeuw konden de kids eindelijk weer naar school. Zondagavond kregen we bericht dat de school toch dicht bleef, vanwege code rood. Naja, dan is het maar skikleding aan en gaan – daar geniet ik dan ook van.”