Audits, rapportages, analyses en kwaliteitsmanagementsysteem. Niet iedereen heeft daar kaas van gegeten, maar Kirsten Hunik wel. Deze kwaliteitsadviseur, die binnenkwam als reclasseringswerker, is al negen jaar actief op de afdeling Control & Auditing. Met veel passie en kennis deelt zij haar ervaringen om meer mensen enthousiast te maken voor het werk van een kwaliteitsadviseur.

Netjes gekleed loopt Kirsten de afdeling van Media & Communicatie op. Ze straalt zelfverzekerdheid en vriendelijkheid uit. Sinds ze bijna 25 jaar geleden is begonnen bij de organisatie, heeft ze meerdere functies bekleed. Van het schrijven van adviesrapportages, het uitvoeren van kwaliteitsmeters tot aan het ondersteunen en adviseren van de directie en het management. “Vanuit mijn studie ben ik bij de Reclassering terechtgekomen. Er hingen affiches op de Haagse Hogeschool, waarop stond dat de reclassering op zoek was naar personeel. Ik heb daar op gesolliciteerd en zo ben ik hier binnengekomen. Waar de Reclassering voor staat, dat is betekenisvol. Daar kan ik volledig achterstaan. Ik heb als reclasseringswerker verschillende taken uitgevoerd, van advies tot tbs zaken.” Eén van de functies die ze vervulde, was als werkbegeleider bij advies. “Op een gegeven moment verviel de functie van werkbegeleider, vanwege een reorganisatie. Ik heb toen gesolliciteerd voor de functie van kwaliteitsfunctionaris.”

Nieuwe uitdaging

Na acht jaar tijd werkzaam als kwaliteitsfunctionaris, werd het tijd voor een nieuwe uitdaging. Kirsten begon aan een intern opleidingstraject tot kwaliteitsadviseur. “Ik was op zoek naar meer uitdaging. Als kwaliteitsadviseur kijk je op een meer strategisch niveau naar het kwaliteitsmanagementsysteem. Ik wilde weten hoe ik hier een bijdrage aan zou kunnen leveren. Wat zou ik kunnen betekenen in het ontwikkelen en onderhouden van het kwaliteitsmanagementsysteem? In het opleidingstraject heb ik mij hier mee bezig gehouden. Het sprak mij zo aan en ik kreeg er energie van, waardoor ik nu werkzaam ben als kwaliteitsadviseur.”

Serieus met kwaliteit bezig

Sinds Kirsten werkzaam is als kwaliteitsadviseur heeft ze verschillende taken vervuld en een paar mooie mijlpalen behaald. “Ik houd mij onder andere bezig met het coördineren en ondersteunen van de HKZ-r audit. Het kwaliteitsmanagementsysteem wordt door middel van de HKZ-r audit getoetst door een externe organisatie. Ik ben er trots op dat wij als organisatie opnieuw dit jaar het certificaat hebben behaald. Het laat zien dat wij als organisatie serieus met kwaliteit bezig zijn en dat wij voldoen aan de eisen die daarvoor gesteld worden.”

Het sprak mij zo aan en ik kreeg er energie van, waardoor ik nu werkzaam ben als kwaliteitsadviseur.

In de kinderschoenen

Ondanks dat de afdeling Control & Auditing al even bestaat, is de functie van kwaliteitsadviseur nog vrij nieuw. “We proberen de functie vorm en inhoud te geven. Wat valt nou precies onder de functie van kwaliteitsadviseur en wat hoort onder de functie van kwaliteitsfunctionaris. Dat zijn vragen waar wij ons onder andere mee bezig houden. Omdat het een nieuwe functie is, weet je niet altijd of datgene wat je doet, ook het goede is. Door daar met elkaar over in gesprek te gaan, door feedback te vragen en dit te omarmen, lukt het ons toch wel aardig om de functie op poten te zetten.”

Doelen

“Vanuit onze afdeling hebben we in eerste instantie de focus gelegd op het primair proces. Onze focus is nu breder, omdat we ook het kwaliteitsbeleid in ondersteunende diensten willen borgen.” Tegenwoordig heeft Kirsten daar meer mee te maken dan voorheen. “Als kwaliteitsadviseur heb je een veel meer landelijke, coördinerende en ondersteunde rol.” Momenteel is het nog niet voor iedereen duidelijk wat een kwaliteitsadviseur precies doet. “Negen jaar geleden zijn we ons team gestart met uitsluitend kwaliteitsfunctionarissen. Toen wist eigenlijk niemand in de organisatie wat een kwaliteitsfunctionaris deed en wat ze eraan hebben. Na verloop van tijd is de functie stevig neergezet en weet men inmiddels wel de kwaliteitsfunctionaris te vinden. Ik hoop dat dat met de kwaliteitsadviseur ook zo is. Wie weet helpt dit interview daar ook bij.”

Kwaliteit zoekt kwaliteit

Op het moment van schrijven zoekt het team naar een nieuwe collega voor de functie van kwaliteitsadviseur. “We zoeken iemand die ervaren is. Die het team Control & Auditing kan meenemen in haar ervaring met betrekking tot het doorontwikkelen, onderhouden en ondersteunen van het kwaliteitsmanagementsysteem. Zodat we ons verder door kunnen ontwikkelen als team. Het team bestaat uit collega’s die gedreven zijn en voor kwaliteit staan.” Voor de belangstellende ligt een baan vol interessante uitdagingen klaar. “Kwaliteit is niet alleen gericht op primair proces, het is breder dan dat. Het heeft betrekking op alle niveaus in de organisatie. Vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid leveren we als afdeling een bijdrage aan de missie van de reclassering.”

Wil jij ook een bijdrage leveren aan een veiligere samenleving? Kijk dan op www.werkenbij.reclassering.nl voor ons actuele vacatureaanbod en wie weet tot snel!