“Ik kwam gewoon op precies het juiste moment de juiste persoon tegen,” vat Lizzy van den Anker het mooi samen. Sinds april dit jaar heeft zij naast haar werk als administratief medewerker bij Reclassering Nederland een beautysalon aan huis. Best bijzonder, vooral omdat ze tot voor ongeveer een jaar geleden nog helemaal niet wist dat ze dat überhaupt wilde. Een serie loopbaangesprekken bracht daar verandering in.

Alle veranderingen rondom de logistieke administratie zorgen begin 2020 voor wat onrust bij Lizzy. “Vind ik m’n werk straks nog wel uitdagend genoeg?”, vroeg ze zich af. Ook eventuele doorgroeimogelijkheden spreken haar niet echt aan. Lizzy besluit van haar hart geen moordkuil te maken en bespreekt dit met haar leidinggevende Maj-Britt, die haar tipt om het gesprek aan te gaan met een loopbaancoach. Zo gezegd, zo gedaan. Hoogzwanger en wel begint ze haar loopbaangesprekken met Marjolein Kalter en nadat ze terugkwam van haar zwangerschapsverlof pakten ze de draad weer op.

Deurtjes open

Uit de gesprekken over haar kwaliteiten en enkele testjes blijkt al snel dat Lizzy echt een ‘mensenmens’ is. “Ik heb altijd werk gedaan waarbij ik veel mensen sprak en al pratende bleek dat juist dat belangrijk voor me is en hetgeen waar ik energie van krijg.” Daarnaast is Lizzy’s thuissituatie ook van invloed op hoe zij haar werk zou willen inrichten. Nu haar oudste naar school gaat zou ze ook wel vaker tussen de middag thuis willen zijn. Wanneer dit ter sprake komt en Marjolein doorvraagt of ze iemand kent die dat goed geregeld heeft, geeft Lizzy het voorbeeld van haar nicht. “Zij is pedicure en heeft haar openingstijden zo geregeld dat ze er s ’middags voor haar kinderen is.” Dit bijna terloopse antwoord zet veel in gang. De manier waarop Marjolein hierop doorgaat zet een aantal deurtjes open in Lizzy’s hoofd.

Ze zei: ga dan eens onderzoeken of het echt wat voor je is

Zo bleek bijvoorbeeld beauty en lichaamsverzorging een onderwerp te zijn dat Lizzy aan het hart ligt. “Ik heb vroeger last gehad van acné en vond dat heel vervelend. Daar meer over leren en anderen kunnen helpen leek me interessant en waardevol. En daarbij heb je als schoonheidsspecialiste echt één op één contact met je cliënten.” Toch gelooft ze er niet meteen in, waarbij twijfel en onzekerheid haar in de weg zitten. Maar niet voor lang.

‘Dit kan ik ook!’

“Marjolein zei tegen me: ‘Ga dan eens onderzoeken of het echt wat voor je is.’ Ze adviseerde me om eens met een paar schoonheidsspecialistes te gaan praten. Dat heb ik gedaan en dat waren stuk voor stuk leuke gesprekken. En bovendien kreeg ik door die gesprekken het gevoel van: dit kan ik ook! Daarop ben ik gaan kijken welke opleidingen er zijn en bleek er in Utrecht een goede opleiding te zitten, vlak bij mij in de buurt ook nog. Ik ben daar op een informatieavond geweest en werd alleen nog maar enthousiaster.” Dat enthousiasme viel ook Lizzy’s man ook op toen zij na die infoavond thuis kwam.

Opleiding in de buurt

“Hij heeft me hier voor de volle 100 procent in gesteund en vond dat ik ervoor moest gaan. De avonden dat ik werk of opleiding heb, zorgt hij voor de kinderen en brengt ze naar bed.” Lizzy start een opleiding bij de Wellness Academie. “Nu heb ik elke woensdagavond les. De derde en laatste module rond ik naar verwachting in september af.”

De grote kleine verbouwing

Dan de salon zelf. Samen met haar man verbouwt ze de helft van hun ruime garage om tot een prachtige ruimte en schaft de nodige spullen aan zoals een fijne behandelstoel. “Het feit dat ik het vanuit huis kan doen maakt het ook laagdrempeliger. Ik hoef daardoor ook geen huur te betalen, dat scheelt natuurlijk flink en maakt het ook geen ramp als ik even geen klanten zou hebben. Van Marjolein kreeg ik ook praktische tips over hoe een zaak te runnen. Zij heeft vaker met dat bijltje gehakt en kon me bijvoorbeeld goed adviseren over boekhoudprogramma’s, website en belastingdingen. Dat heeft me echt geholpen en ik ben haar daar heel dankbaar voor.”

‘Het voelt niet als hard werken’

Na de verbouwing van de garage staan alle seinen op groen om open te gaan. “Best spannend”, vertelt Lizzy. “Ik was erg benieuwd naar de reacties en of mensen wel zouden willen komen.” Om klanten te werven ontwerpt Lizzy een folder die ze in haar buurt – de Schepenbuurt in Utrecht - verspreidt. Daarnaast maakt ze reclame voor haar salon op social media met een leuke openingskorting. Op 1 april 2021 is het dan zover. De eerste klanten melden zich gelijk en het werk bevalt haar erg goed: Lizzy: “Voor mijn klanten is het een ontspannen uitje. Ze kletsen er lekker op los en zijn eigenlijk altijd positief en vrolijk. Ik krijg daar energie van. Nu heb ik elke avond wel een klant en als ik die dag ook voor de reclassering heb gewerkt, kan dat fysiek best zwaar zijn. Toch voelt het niet alsof ik hard moet werken. Ik merk pas dat ik moe ben als ik s ‘avonds op de bank plof.”

Ik vond het lastig om vrienden op wie ik eerst geoefend had, te vertellen dat ik hen niet gratis kon blijven behandelen

Lizzy’s zelfvertrouwen stijgt met hoe langer ze open is. “Ik ben nu zelfverzekerder dan aan het begin, maar natuurlijk is er ook nog genoeg om verder in te groeien. Uit de tests en gesprekken met Marjolein bleek dat mijn zakelijke kant nog wel wat sterker kan. En dat klopt ook. Zo vond ik het ook best lastig om vrienden op wie ik eerst geoefend had, te vertellen dat ik hen niet gratis kon blijven behandelen. En ik zal ook nog genoeg fouten maken, maar daar ongetwijfeld ook weer van leren.”

Gesteund voelen

Het tekent het opgeruimde gemoed van Lizzy, die door haar eigen pad te bewandelen nu ook lekkerder in haar vel zit dan twee jaar terug. En het werk bij de reclassering? Dat blijft ze voorlopig gewoon nog drie dagen per week doen. “Ik vind Reclassering Nederland een goede werkgever. Niet alleen door het aanbieden van loopbaanbegeleiding, maar ook omdat ik met echt gesteund voel door mijn leidinggevende, die hier helemaal open voor stond.”

Lizzy vindt het belangrijk haar verhaal te vertellen. “Want ik merk dat collega’s het inschakelen van een loopbaancoach nog wel eens spannend vinden. En dat is zonde. Ik zou zeggen: ga gewoon een keer het gesprek aan, het kan je zomaar waardevolle nieuwe inzichten opleveren.” En dan met een lach: “Bijvoorbeeld dat je thuis een beautysalon wilt openen.”