Veel ex-gedetineerden en werkgestraften hebben moeite om aan werk te komen. En dat vergroot de kans op recidive. Daarom werken gemeenten en Reclassering Nederland meer samen om hun afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Zo komen werkgestraften met potentie en een goede werkmentaliteit in aanmerking voor een werktraject van Werk, Participatie en Inkomen (WPI, voorheen Dienst, Werk en Inkomen) van de gemeente Amsterdam.

Het is donderdagmiddag en Farouk (37) staat in Amsterdam Slotervaart op straat afval te prikken. Farouk, zwart bomberjack, trainingsbroek en een pet diep over zijn ogen getrokken, draagt een prikker in zijn ene hand en een vuilniszak in zijn andere. Hij grijnst als medewerker werkstraf Ozan Demirbas (32) hem vraagt of hij zijn verhaal wil vertellen. Zich schamen voor zijn gele hesje en zijn vuilniszak doet hij niet: ‘Sommige mensen hier willen niet opvallen, mij maakt het niet uit. Ik heb voor niemand iets te verbergen.

Demirbas vertelt dat Farouk een jongen is uit de Top 1000; net zoals zoveel jongens die in deze groep zijn opgenomen, is Farouk een typische veelpleger met een verstandelijke beperking en een indrukwekkende reeks aan gevangenisstraffen en werkstraffen. Zijn laatste vergrijp was het verkopen van nepdrugs aan toeristen waarvoor hij nu een fikse werkstraf en een gebiedsverbod heeft gekregen.

Perspectief

Vlak voordat we de werkstrafbus instappen die ons terug zal brengen naar de werkstraflocatie op de Lutmastraat in de Amsterdamse Pijp, nodigt Demirbas Farouk uit om bij hem langs te komen: ‘Als je echt serieus bent over je toekomst, kom dan bij me langs. Dan zal ik kijken wat ik voor je kan doen.’ Farouk knikt.

Als we in de bus zitten op weg naar de werkstraflocatie op de Lutmastraat, vertelt Demirbas dat hij mogelijkheden ziet voor Farouk. Komt hij straks ook daadwerkelijk naar Demirbas toe, dan meldt hij hem graag aan voor een werktraject van Werk, Participatie en Inkomen (WPI) van de gemeente Amsterdam: ‘Hij heeft een goede werkmentaliteit en ik zie verbetering. Jaren geleden was hij nog veel drukker.’

Helemaal zeker van de kans van slagen bij Farouk is Demirbas echter niet: ‘Het is iemand die vaak in de problemen komt. Maar daarom zou een werktraject bij het WPI juist goed voor hem kunnen werken. Daar werken ze samen met hem toe naar een betaalde baan. Dat zou het mooiste zijn. Dan is de kans dat hij weer de fout in gaat, ook een stuk kleiner.’

Versterken

Aangekomen op de Lutmastraat vertelt Demirbas over de samenwerking die er bestaat tussen de gemeente Amsterdam en Reclassering Nederland. Zo wordt veelvuldig overlegd met medewerker WPI Zaki Zannouti. Ook is er een samenwerking met medewerkers van het programma Detentie en Terugkeer van de gemeente Amsterdam.

> Lees het hele verhaal in ons Jaarverslag 2016

'We laten een werkstraf en een werktraject bij de gemeente zo goed mogelijk op elkaar aansluiten'
Dit is zwaar werk broeder.
Marianne_Lamers.jpg

Marianne Lamers

Tekstschrijver en journalist