Het zuiden van Nederland werd eerder deze zomer overvallen door hevige overstromingen. In het drukbezochte recreatiegebied in Elsloo zijn de gevolgen pijnlijk zichtbaar. Oevers en uiterwaarden liggen bezaaid met spullen. Een grote groep werkgestraften helpt inmiddels mee om het gebied zo snel mogelijk afvalvrij te krijgen. “Het geeft een extra boost dat we hier nu staan op te ruimen”.

Een werkstraf is een straf waarbij de rechter of het Openbaar Ministerie iemand verplicht een aantal uren zinvol en onbetaald werk te doen dat een publiek doel dient. Zo doet de werkgestrafte iets terug voor de samenleving. Op een groepsproject van Reclassering Nederland voeren werkgestraften in groepsverband de werkstraf uit. Dit gebeurt onder toezicht van een werkmeester. In het opruimgebied in Limburg zijn nu meerdere groepen tegelijk actief. Werkmeester taakstrafbegeleiding Michael Klein merkte al snel dat de bereidheid om mee te werken aan dit specifieke project hoog is. Hij vond veel mensen bereid om naar het gebied af te reizen: “Ze hebben zelfs hun werk en afspraken omgezet. Sinds ze hier zijn geweest is de motivatie zo ver naar boven gegaan dat ze zelfstandig aangeven dat ze een volgende keer weer mee willen komen.”

01:34

Werkgestraften ruimen de overstroomde gebieden in Limburg op

Samenwerken
Het werk wordt zorgvuldig aangepakt. Een groep pakt het grove spul weg vervolgens komt een volgende groep om het kleine spul weg te halen. Bijvoorbeeld stukken isolatiemateriaal dat in hele kleine stukjes is afgebroken, maar ook kleine plasticdeeltjes en andere kleine stukjes afval. De grote spullen, zoals koelkasten en meubels worden langs de straat gezet zodat Staatsbosbeheer dit kan ophalen. De rest van het vuil verzamelen de werkgestraften in vuilniszakken.

Nuttig voor de maatschappij
Juist omdat het werk nuttig is en urgentie heeft geeft het deze extra motivatie aan de werkgestraften: Ik hoop dat ik hiermee een bijdrage lever aan de maatschappij. Het geeft een extra boost dat we hier nou staan om het op te ruimen.”

Projectbeheerder bij Reclassering Nederland Wensley Grond heeft de opruimactie in samenwerking met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten opgestart. Werkmeesters van Eindhoven tot en met Sittard zijn met elkaar deze omvangrijke klus aan het klaren Ten minste nog tot en met 1 september wordt er opgeruimd.