Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie
Reclasseringswerker in een gevangenis in gesprek met een gevangene.

Begeleiding van gevangenen in het buitenland

Vastzitten in een buitenlandse gevangenis geeft extra problemen. Hulp en begeleiding van Bureau Buitenland en regelmatig bezoek van een vrijwilliger kan dan veel betekenen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Bureau Buitenland biedt hulp en begeleiding

Vastzitten in een buitenlandse gevangenis geeft extra problemen. Het voorarrest duurt vaak lang en de toegang tot rechtsbijstand en hulp is vaak moeilijk. De situatie in de buitenlandse gevangenis kan slecht zijn. Gevangenen kennen vaak de taal en cultuur van het land niet. Zij zijn ver van familie en vrienden vandaan.

Bureau Buitenland biedt hulp en begeleiding. Regelmatig bezoek van een vrijwilliger kan veel betekenen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Voor wie werkt Bureau Buitenland?

Bureau Buitenland helpt elke gevangene in het buitenland die:

  • In Nederland woont en een Nederlands paspoort of een geldige Nederlandse verblijfsvergunning heeft.
  • Het reclasseringsformulier invult en terugstuurt. Daarmee geeft u ons toestemming voor het geven van hulp.
  • Na de gevangenisstraf terugkomt naar Nederland.

Reclasseringsformulier invullen

Ben je gearresteerd in het buitenland? Dan ontvang je van een medewerker van de Nederlandse ambassade of het consulaat een ‘reclasseringsformulier’. Wie hulp wil van Bureau Buitenland moet dit formulier compleet invullen en opsturen. Alleen dan komt Bureau Buitenland in actie. De hulp is niet verplicht, maar vrijwillig.

Contactpersoon opgeven

Op het reclasseringsformulier kan je opschrijven wie jouw contactpersoon in Nederland is. Bureau Buitenland neemt contact op met deze persoon. Je contactpersoon kan ook zelf contact opnemen met Bureau Buitenland.

Bezoek van vrijwilligers

Vrijwilligers zijn vaak Nederlanders die al langere tijd in het buitenland wonen. Ze kennen de taal en de gebruiken van het land goed. Het is voor mensen in een buitenlandse gevangenis prettig om met iemand in dezelfde taal te kunnen praten.

Praten

Naast deze sociale rol praat je met de vrijwilliger over jouw situatie. Ook praat je over je plannen voor de toekomst. Bijvoorbeeld: hoe ga je om met werk als je weer terugkomt naar Nederland? Hoe regel je geldzaken, waar kan je wonen?

Verslag

Een vrijwilliger bezoekt een gevangene één keer in de 6 tot 8 weken. De vrijwilliger maakt van elk bezoek een verslag voor Bureau Buitenland. De contacten met een vrijwilliger verlopen altijd via Bureau Buitenland.

Sociaal rapport aanvragen

Je kunt als gevangene een sociaal rapport aanvragen bij Bureau Buitenland. De buitenlandse rechtbank leest daarin hoe de gevangene in Nederland leeft. Ook staat in het rapport wat de mogelijkheden zijn om weer mee te doen in de Nederlandse samenleving. Bureau Buitenland maakt alleen een sociaal rapport als de advocaat dit een goed idee vindt. De advocaat weet of een sociaal rapport gewenst is en nut heeft.

Meer weten?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Op onze contactpagina kan je verschillende folders aanvragen of direct contact met ons opnemen.

Contact opnemen?

Heb je het antwoord op je vraag niet kunnen vinden? Neem dan contact met ons op.

Contact