Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie
Hand raakt schouder aan als troost

Familie en thuisfront

Jouw relatie zit vast in het buitenland en heeft het moeilijk. Dat geldt natuurlijk ook voor jouzelf. Misschien voelt het ook voor jou als straf. En vind je het moeilijk om anderen te vertellen dat je partner gevangen zit in het buitenland. Bureau Buitenland vergeet je niet!

Contact houden met familie en vrienden in Nederland is lastig voor gevangenen in het buitenland. Ook is het voor familie en vrienden moeilijk om de gevangenis te bezoeken. Voor bezoeken is vaak toestemming nodig van de rechter of de officier van justitie. Sommige landen staan geen bezoeken toe tijdens het voorarrest.

Hulp bij contact leggen

Heb je hulp nodig om contact te leggen met de gevangene in het buitenland? Dan kun je advies krijgen van Bureau Buitenland.

Thuisfront informatiedagen

Bureau Buitenland organiseert een paar keer per jaar een thuisfront informatiedag. Op deze dagen geven de regiocoördinatoren van Bureau Buitenland informatie en advies. Wij nodigen ook gastsprekers van andere organisaties uit.

Wat vooral belangrijk is voor veel mensen op deze dagen, is het lotgenotencontact. Op de thuisfront informatiedagen kan je anderen ontmoeten met een situatie die lijkt op die van jou. Je kunt problemen en ervaringen delen en je kan elkaar tot steun zijn. Natuurlijk houden we rekening met privacy en die van je relatie.

Heb je ook interesse om op een thuisfront informatiedag te komen?

Je bent van harte welkom op het hoofdkantoor van de reclassering, Vivaldiplantsoen 100 in Utrecht, op:

  • Woensdag 25 september 2024
  • Woensdag 18 december 2024

Je kan je aanmelden via thuisfront@reclassering.nl of via telefoonnummer 088 804 1090. Graag horen we van wie jij de contactpersoon bent. Als je iemand meeneemt, willen we ook graag de naam van die persoon weten.

Thuisfront themabijeenkomsten

Naast de thuisfront informatiedagen organiseert Bureau Buitenland ook online bijeenkomsten, via Zoom. Bij deze bijeenkomsten geven we veel informatie die voor jou nuttig kan zijn. Hieraan kunnen veel meer mensen meedoen.

Donderdag 31 oktober van 20.00 tot 21.00 uur organiseren we de themabijeenkomst ‘wijkteam’. Hier vertellen wij meer over wat een wijkteam in een gemeente doet.

Je kunt je hiervoor aanmelden via thuisfront@reclassering.nl. Graag horen we van wie jij de contactpersoon bent. Je ontvangt daarna een e-mail met een link voor de videoverbinding voor de bijeenkomst.

Meer informatie

  • Als je relatie die in het buitenland gevangen zit jou als contactpersoon heeft opgegeven, krijg je van ons een brief met een informatieboekje.
  • Tegen het einde van de gevangenschap in het buitenland ontvangen de mensen die bij ons bekend zijn, het boekje ‘Return’. Dit boekje helpt bij de voorbereiding op de terugkeer naar Nederland.
  • Bellen, WhatsAppen en e-mailen lukt vaak niet of moeilijk met je familielid die gevangen zit in het buitenland. Wat wel kan is een brief sturen. We hebben een poster gemaakt met handige tips over het schrijven van een brief.
  • De boekjes en de poster kunt u bij ons opvragen.

Andere organisaties die kunnen steunen

Naast Bureau Buitenland zijn er andere organisaties die kunnen helpen:

  • Gevangenenzorg Nederland heeft aandacht voor achterblijvers, biedt een luisterend oor, meedenken en lotgenotencontact als je familielid in de gevangenis zit.
  • Humanitas heeft een project ‘gezin in balans’, een vrijwilliger helpt jou en de kinderen te ondersteunen wanneer je als ouder in detentie hebt gezeten.
  • Exodus heeft een maatjesproject waarbij een vrijwilliger de familie en kinderen kan bezoeken van de gevangene.

Detentieverklaring aanvragen

Soms moet een contactpersoon bewijzen dat een gevangene echt in een buitenlandse gevangenis zit. Schuldeisers willen graag een officiële detentieverklaring zien. Ben jij de contactpersoon? Dan kan je dit met een detentieverklaring of contactpersonenbrief van Buitenlandse Zaken bewijzen. Ook kan Bureau Buitenland meestal een detentieverklaring maken. Neem hiervoor contact met ons op.