Hoe is het om een enkelband te dragen?
Lees meer
Je draagt een enkelband omdat je een reclasseringstoezicht hebt met een locatieverbod of locatiegebod. We gebruiken de enkelband om te controleren of jij je daaraan houdt.
Bij een locatieverbod mag je op een bepaalde plek of plekken niet komen. Bijvoorbeeld in de buurt van een slachtoffer. Of in de buurt van een voetbalstadion of waar veel kroegen zijn.
Bij een locatiegebod moet je op afgesproken tijden ergens zijn. Bijvoorbeeld thuis of op je werk.
Een monteur doet de enkelband om je enkel. Je krijgt dan uitleg over hoe de enkelband werkt en hoe je deze moet opladen. Heb je de enkelband om je enkel gekregen? Dan bespreekt een medewerker van de reclassering met jou hoe het verder gaat met jouw toezicht.
Informatie over toezichthttps://www.reclassering.nl/naar-de-reclassering/toezicht/Je kunt ook een enkelband om krijgen wanneer je met verlof mag vanuit een gevangenis of kliniek. Je hebt dan geen reclasseringstoezicht. Maar de reclassering controleert wel of jij je aan de afspraken houdt. Wij melden overtredingen bij de kliniek of de gevangenis waar je vandaan komt. Zij bepalen dan wat de gevolgen voor je zijn. Dat kan ook betekenen dat je weer terug moet.
Dat hangt er vanaf. De enkelband kan gebruik maken van radiofrequency identification (RFID) en Global Positioning System (GPS). Per situatie maakt de reclassering een keuze of er alleen RFID of ook GPS wordt toegepast.
Met het radiosignaal (RFID) controleert de enkelband meestal het locatiegebod. De drager van de enkelband moet dan volgens een vooraf bepaald rooster op een bepaalde locatie zijn. Meestal controleert de reclassering of iemand in de avond en nachtelijke uren thuis is.
Wanneer de band GPS gebruikt, wordt de locatie van de drager constant gemeten. GPS enkelbanden gebruiken we met name om een locatieverbod te controleren. Wanneer enkelbanddragers buiten bereik komen van de satellieten of in de buurt van een verboden gebied komen, ontvangen zij een sms. Ook belt het monitoringscentrum van de Dienst Vervoer & Ondersteuning (DV&O) van de Dienst Justitiële Inrichtingen en/of hun reclasseringsmedewerkers direct naar de drager. Deze moet dan ook altijd telefonisch bereikbaar zijn.
Ja, dat kan. In noodsituaties, zoals bij een ongeluk, moet de enkelband verwijderd kunnen worden om ernstig lichamelijk letsel te voorkomen of te behandelen. De enkelband is gemaakt van rubber en glasvezelkabel. De band is met enige kracht of met gereedschap te verwijderen. Wanneer dit gebeurt, gaat er onmiddellijk een melding naar de meldkamer die de reclassering inlicht.
Ja, want dan kan de meldkamer of de reclassering je bereiken bij bijzonderheden.
Ja, een enkelband met alcoholmeter meet 24 uur per dag of de drager wel of geen alcohol gedronken heeft. Dat meet deze band via zweet (transpiratie) op de huid van de drager. Wanneer de drager alcohol drinkt, ontvangt een centrale meldkamer hiervan een melding. Dan nemen zij direct contact op met de drager en informeren de reclassering. Verslavingsreclassering GGZ voert de toezichten met de alcoholmeter uit.
Lees meer
Lees meer