De eerste werkstraf in Suriname is een feit, Gisella en Raymond aan het woord
Lees meer
Je bent veroordeeld tot een taakstraf. Dat betekent dat je bij ons nuttig en onbetaald werk moet doen. Daarom noemen wij dit een werkstraf.
De taakstraf is een hoofdstraf. De andere hoofdstraffen in Nederland zijn de gevangenisstraf en een geldboete.
Je gaat werken om iets terug te doen voor de samenleving. Dit moet je doen omdat de rechter of het Openbaar Ministerie dit heeft beslist. Een werkstraf is maximaal 240 uur. Doe je de werkstraf niet? Dan kan het zijn dat je naar de gevangenis moet. Iedere 2 uur werkstraf staat gelijk aan 1 dag gevangen zitten.
Een medewerker van de reclassering kijkt samen met jou naar hoe jij je werkstraf gaat uitvoeren. Je kunt altijd ergens bij jou in de buurt aan de slag, bij een werkstrafunit.
Lees over hoe een werkstraf gaathttps://www.reclassering.nl/naar-de-reclassering/werkstraf/hoe-de-werkstraf-gaat/Kom je te laat? Of meld je jezelf niet af voor een werkdag? Dan krijg je een officiële waarschuwing. Als je daarna opnieuw de fout in gaat, dan zetten wij de werkstraf stop. We sturen een bericht naar de rechter of het Openbaar Ministerie. Die beslist of je naar de gevangenis moet, in plaats van de werkstraf. Voor elke 2 uur die je niet hebt gewerkt moet je 1 dag naar de gevangenis. Heb je 100 uren niet gewerkt? Dan moet je 50 dagen naar de gevangenis.
In sommige gevallen stopt je werkstraf meteen. Bijvoorbeeld in het geval van agressie, bedreiging of gebruik van alcohol of drugs.
Bekijk de regelshttps://www.reclassering.nl/naar-de-reclassering/werkstraf/regels-voor-de-werkstraf/VOICE-OVER: “Je bent veroordeeld tot een taakstraf. Dat betekent dat je bij ons nuttig en onbetaald werk moet doen.”
Beeldtekst:
Dierenasiel, begraafplaats, sportvereniging, ziekenhuis.
VOICE-OVER: “Daarom noemt de reclassering dit een werkstraf. In de uitnodiging die je krijgt wordt uitgelegd waar jij je moet melden.
Je kan op gesprek komen bij een reclasseringswerkplaats waar je gelijk de eerste uren gaat werken. Of je hebt een gesprek op een reclasseringskantoor. Dan start je later. Tijdens een gesprek maken we kennis met elkaar, kijken we wanneer en hoe je werkstraf uitgevoerd kan worden, en bespreken we met elkaar de regels en verwachtingen.
Je krijgt vervolgens een plaats aangewezen waar je aan het werk gaat. Dit kan een werkplek van de reclassering zijn maar ook bij een andere organisatie.
Bij een werkstraf geldt: afspraak is afspraak. Je voert de werkstraf uit in de afgesproken tijd en je houdt je aan de regels. Ben je ziek, dan meld je dit bij de werkplekbegeleider en bij de reclassering. Kom je je afspraken niet na, dan kunnen wij de werkstraf stopzetten en bestaat de kans dat je naar de gevangenis moet.
Wil je meer weten? Kijk op: reclassering.nl.”
Lees meer
Lees meer