Naar de navigatie

Hoe de werkstraf gaat

De werkstraf start met een gesprek met een medewerker van de reclassering. Daarna ga je aan het werk.

Na je veroordeling krijg je een uitnodiging voor de start van de werkstraf. De werkstraf start altijd met een gesprek. Daarna volgt een tweede gesprek op het werkstrafproject. Na dit gesprek ga je aan het werk totdat je alle uren hebt gewerkt. Heb je alle uren gewerkt? Dan laten wij de rechter of het Openbaar Ministerie (OM) weten dat je klaar bent met de werkstraf.

De uitnodiging voor de start van je werkstraf

De rechter of het OM heeft besloten dat je een taakstraf moet doen. Zij sturen daarna een bericht aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Het CJIB zorgt voor de administratie van de werkstraffen. Het CJIB laat ons weten dat je een werkstraf moet doen. Dit kan een aantal weken duren. Wij krijgen je gegevens van het CJIB en sturen je een uitnodiging voor het eerste gesprek.

Vaak is dit gesprek op een kantoor van Reclassering Nederland. Het kan ook zijn dat we je bellen. Kun je niet komen of heb je vragen? Bel ons dan op het telefoonnummer wat in de brief staat.

Het eerste gesprek: de intake werkstraf

Het eerste gesprek noemen wij de intake werkstraf. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw persoonlijke situatie. Ook leggen wij je uit wat je van ons mag verwachten en wat de regels zijn. De bedoeling van dit gesprek is dat we informatie verzamelen. Om zo een werkplek te vinden die past bij jouw situatie. We proberen rekening te houden met je werk, studie en/of lichamelijke klachten.

Je mag tijdens dit gesprek ook jouw eigen wensen bespreken. De reclassering beslist uiteindelijk waar en wanneer je gaat werken.

Verschillende werkstrafprojecten

Na het eerste gesprek zoeken wij een plek waar je de werkstraf gaat uitvoeren, dat noemen wij een Een werkstrafproject is een maatschappelijke organisatie waar je nuttig werk kunt doen. Dit zijn bijvoorbeeld dierenasiels, ziekenhuizen of de gemeente. Wij hebben zelf ook een project waar je samen met een groep samenwerkt. . Dat kan een groepsproject zijn, of een extern project.

Groepsprojecten

Op een groepsproject werk je samen met anderen met een werkstraf. Een werkmeester van de reclassering stuurt de groep aan. Vaak gaat het om werk buiten in het groen of binnen in een werkplaats.

Video: bekijk hoe het is om een werkstraf bij Defensie uit te voeren

Uitgeschreven tekst
(Beeldtekst: Werkgestraften van Reclassering Nederland werken op het defensieterrein in Oirschot.

Werkgestraften werken nooit op het oefenterrein en komen niet in aanraking met gevechtsmiddelen of gerubriceerde informatie.)

(Beeldtekst: Een werkstraf bij Defensie. Een video van Reclassering Nederland en 13 Lichte Brigade.)

(Beeldtekst: Ronald Engelen is werkmeester bij Reclassering Nederland. Hij begeleidt werkgestraften tijdens een werkdag.)

RONALD: De dag hier in Oirschot op de kazerne start ’s morgens met het ophalen van de cliënten bij de poort om acht uur.

(Beeldtekst: Ronald Brouwer, Werkmeester.)

RONALD: Dan nemen we de mensen mee naar ons gebouw waar wij gevestigd zijn met de reclassering. Daar gaan we met mijn collega afstemmen welke werkzaamheden we voor ze hebben. Dat doen we tot aan de middag, twaalf uur. Dan stromen er mensen uit en na de middag stromen er nieuwe mensen in. Dan werken we na de middag door tot half vijf. En dan zit, in principe, het programma voor de werkgestraften er weer op. We helpen hier bij het onderhoud van het defensieterrein. Net zoals hierachter de stormbaan. Voor de rest houden we ons bezig met vuil prikken, schilderwerkzaamheden, noem het maar op. Heel breed. Dit is natuurlijk een defensieterrein. Voor de meeste werkgestraften die de eerste dag hier komen is dat natuurlijk best indrukwekkend. Vooral het schieten, het overvliegen van Chinooks en Apaches. Dat is natuurlijk wel heel indrukkend voor de meeste cliënten.

(Beeldtekst: Werkgestraften worden op basis van een intakegesprek geplaatst op een werkstrafproject. Jeroen Stegehuis is medewerker werkstraffen en de begeleidt de werkgestrafte tijdens de werkstraf.)

(Beeldtekst: Jeroen Stegehuis, Medewerker werkstraffen).

JEROEN: Het werkstrafproject hier in Oirschot werkt hetzelfde als onze overige groepsprojecten van de reclassering, met een werkmeester die de jongens begeleidt en de ervaring leert dat jongens hier allemaal hun werkstraf zeer positief ervaren. In de gesprekken met cliënten, wat je wel eens hoort is dat jongens het wel eens spannend vinden dat je op militair terrein komt. Ik denk dat de werkstraf per individu verschilt, maar ik weet zeker dat er cliënten bij zijn die juist doordat ze hier een werkstraf doen, de werkstraf beter doen dan wanneer ze op een andere plek hadden gestaan.

(Beeldtekst: Kolonel Peter Kemna, Regionaal Militair Commandant Zuid).

KOLONEL: De werkstraffen op de kazerne in Oirschot zijn eigenlijk ontstaan in Covid-periode. Daarbij was het heel moeilijk voor de reclassering om locaties te vinden om werkgestraften uiteindelijk werkzaamheden te laten verrichten. Kazernes waren relatief leeg. We hebben natuurlijk ook de nodige werkzaamheden die hier uitgevoerd zouden kunnen worden en dat was in die periode een ideale oplossing om werkgestraften uiteindelijk een straf te kunnen laten vervullen op deze kazerne. En ik weet dat er wat bedenkingen zijn geweest als het gaat om de militaire veiligheid. En wat halen we binnen op onze complexen? Maar uiteindelijk is dat echt helemaal geen probleem gebleken. Dat is allemaal heel goed verlopen. Er zijn hele goeie afspraken over gemaakt wat wel en wat er niet gedaan zal worden. En ja, vanaf mijn binnenkomst eigenlijk heb ik alleen maar positieve verhalen gehoord over de samenwerking met de reclassering.

Een belangrijk voordeel is dat je op deze manier een groep mensen ter beschikking hebt die heel veel hand- en spandiensten op de kazerne kunnen verrichten. Waar normaal gesproken misschien andere bedrijven voor ingehuurd zouden moeten worden. Kleine zaken die ze kunnen oplossen voor ons. De kazerne blijft schoner, omdat ze heel veel opruimwerkzaamheden bijvoorbeeld ook voor ons verrichten. Kleine schilderwerkzaamheden kunnen ze verrichten. Al dat soort zaken leveren ons een enorm voordeel op. Dus ook als er kleine dingen zijn die snel moeten gebeuren, is dat voor ons echt een briljante oplossing om met deze groep mensen te werken.

(Beeldtekst: Na twee pilots zijn Reclassering Nederland en defensieterrein Oirschot een definitieve samenwerking aangegaan. Inmiddels zijn er al duizenden werkstrafuren uitgevoerd op de militaire basis.)

OUTRO RECLASSERING NEDERLAND.

Externe projecten

Een extern project is een organisatie zoals een vereniging of instelling. Denk aan de keuken van een ziekenhuis, een kringloopwinkel of een begraafplaats. Je krijgt begeleiding van iemand die ook werkt bij deze organisatie. Jouw begeleider heeft nauw contact met de reclassering.

Meer over werkstrafprojecten

 

Het tweede gesprek: kennismaken op het werkstrafproject

Na het eerste gesprek ontmoet je de begeleider van het werkstrafproject. Tijdens dit gesprek krijg je meer informatie over werktijden, werkkleding en wat we van je verwachten. De afspraken die we maken, zetten we in een contract. Deze kun je bekijken in het cliëntportaal.

Aan het werk

Na het tweede gesprek ga je werken op het werkstrafproject. Als je niet kunt komen werken dan moet je jezelf afmelden. Dat doe je bij de begeleider van het werkstrafproject en bij de reclassering. Wij kunnen de reden van je afwezigheid controleren. De begeleider houdt je gewerkte uren bij. Je kunt deze zelf zien in het cliëntportaal.

Afspraak is afspraak

De werkstraf is een straf, er gelden regels. Kom je te laat? Of meld je jezelf niet af voor een werkdag? Dan krijg je een officiële waarschuwing. Als je daarna opnieuw de fout in gaat, dan zetten wij de werkstraf stop. De rechter of het OM beslist dan of je naar de gevangenis moet.

Regels voor de werkstraf

 

Afronding werkstraf

Heb je alle uren gewerkt? Dan ben je klaar met de werkstraf. Wij laten het CJIB weten dat je alle uren hebt gewerkt. Je krijgt een brief van het CJIB waarin staat dat je klaar bent met je werkstraf.

Veelgestelde vragen over de werkstraf

Hoelang duurt een werkstraf?

Dit hangt af van het aantal uren dat je een werkstraf moet doen en de afspraken die je maakt. Zowel de rechter als het Openbaar Ministerie kunnen een werkstraf opleggen. De rechter kan maximaal 240 uur werkstraf opleggen. Het Openbaar Ministerie legt maximaal 120 uur op bij een ‘transactie’ en 180 uur bij een ‘strafbeschikking’.

Met de reclassering maak je afspraken over hoe vaak en wanneer je komt om je werkstraf uit te voeren.

Kan ik mijn werkstraf in het weekend uitvoeren?

Je moet de werkstraf uitvoeren op werkdagen. In sommige gevallen kan het misschien in het weekend. Bespreek dit met de reclassering.

Hoe houden jullie rekening met mijn situatie?

Tijdens het eerste gesprek kun je ons meer vertellen over jouw leven. Wij proberen zo veel mogelijk rekening te houden met jouw situatie. We kijken graag met je naar wat er wel of niet mogelijk is.

Mag ik zelf beslissen waar ik ga werken?

Na het eerste gesprek beslist de reclassering waar je gaat werken. We proberen zo veel mogelijk rekening te houden met jouw persoonlijke situatie.

Wanneer hoor ik waar ik mij moet melden?

Je krijgt hierover vanzelf een brief. We gebruiken hiervoor de adresgegevens uit de gemeentelijke basisadministratie.

Hoe meld ik me af voor een gesprek of werkstraf?

Je kunt dit niet online melden. Je moet bellen naar het directe telefoonnummer dat je van ons hebt gekregen. Het kan ook zijn dat je naar 2 nummers moet bellen: die van het werkstrafproject en die van het reclasseringskantoor. Zie hiervoor ook de regels van de werkstraf.

Waar kan ik mijn afspraak vinden als ik mijn brief kwijt bent?

Ben je de brief kwijt waar de datum, tijd en het adres in staan? Dan bel je naar de locatie bij jou in de buurt. Of je kijkt in het cliëntenportaal.

Wil je weten hoeveel uren werkstraf je nog moet uitvoeren?