Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie
Iemand met een werkstraf werkt in de groenvoorziening.

Hoe de werkstraf gaat

De werkstraf start met een gesprek met een medewerker van de reclassering. Daarna ga je aan het werk.

Na je veroordeling krijg je een uitnodiging voor de start van de werkstraf. De werkstraf start altijd met een gesprek. Daarna volgt een tweede gesprek op het werkstrafproject. Na dit gesprek ga je aan het werk totdat je alle uren hebt gewerkt. Heb je alle uren gewerkt? Dan laten wij de rechter of het Openbaar Ministerie (OM) weten dat je klaar bent met de werkstraf.

De uitnodiging voor de start van je werkstraf

De rechter of het OM heeft besloten dat je een werkstraftaakstraf moet doen. Zij sturen daarna een bericht aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Het CJIB zorgt voor de administratie van de werkstraffen. Het CJIB laat ons weten dat je een werkstraf moet doen. Dit kan een aantal weken duren. Wij krijgen je gegevens van het CJIB en sturen je een uitnodiging voor het eerste gesprek.

Vaak is dit gesprek op een kantoor van Reclassering Nederland. Het kan ook zijn dat we je bellen. Kun je niet komen of heb je vragen? Bel ons dan op het telefoonnummer wat in de brief staat.

Het eerste gesprek: de intake werkstraf

Het eerste gesprek noemen wij de intake werkstraf. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw persoonlijke situatie. Ook leggen wij je uit wat je van ons mag verwachten en wat de regels zijn. De bedoeling van dit gesprek is dat we informatie verzamelen. Om zo een werkplek te vinden die past bij jouw situatie. We proberen rekening te houden met je werk, studie en/of lichamelijke klachten.

Je mag tijdens dit gesprek ook jouw eigen wensen bespreken. De reclassering beslist uiteindelijk waar en wanneer je gaat werken.

Verschillende werkstrafprojecten

Na het eerste gesprek zoeken wij een plek waar je de werkstraf gaat uitvoeren, dat noemen wij een werkstrafprojectEen werkstrafproject is een maatschappelijke organisatie waar je nuttig werk kunt doen. Dit zijn bijvoorbeeld dierenasiels, ziekenhuizen of de gemeente. Wij hebben zelf ook een project waar je samen met een groep samenwerkt. . Dat kan een groepsproject zijn, of een extern project.

Groepsprojecten

Op een groepsproject werk je samen met anderen met een werkstraf. Een werkmeester van de reclassering stuurt de groep aan. Vaak gaat het om werk buiten in het groen of binnen in een werkplaats.

Uitgeschreven tekst
MUZIEK START.

(Tony stapt in een busje. Op het busje staat: Reclassering Nederland.)

TONY: Ik ben Tony Nijenhuis. Ik ben werkmeesteer bij de reclassering. Als werkmeester begeleid ik werkgestraften.

(Beeldtekst: Tony bereidt de dag onderweg al voor met zijn collega Albert.)
(TONY rijdt in het busje richting de werkstraflocatie en is aan het bellen met Albert.)

TONY: Een goedemorgen, Albert!

ALBERT: Een goedemorgen, Tony.

TONY: Alles wel?

ALBERT: Helemaal goed.

TONY: Mooi zo.

(Beeldtekst: Veenhuizen, Drenthe. Werkstraflocatie.)
(Tony arriveert bij de werkstraflocatie en begroet Albert.)
TONY: Koffie.

(Albert zet koffie.)
ALBERT: Ik ben Albert Eissens. Ik ben werkmeester van de reclassering.

(Tony en Albert staan samen bij een tafel.)
???: Je kijkt bij het indelen al: die kan ik bij die plaatsen.

TONY: Ja, dan neem ik hem en hem mee. Naar de vogelhuisjes. En dan moeten we voor de rest even kijken hoe we de boel gaan verdelen, zometeen.

(Albert verwelkomt de werkgestraften bij de ingang.)
ALBERT: Morgen!

???: ’s Morgens komen de werkgestraften binnen. Dan krijgen ze even een bakje koffie. Dan hebben we vervolgens een intake. Daarin leggen we de regels uit.

(Albert zit tegenover een werkgestrafte in de spreekkamer.)
ALBERT: Zo. Nou, goedemorgen. Veertig uur moet je bij ons werken. Ja? Je kan smerig worden. Ik zeg niet dat het gebeurt, maar het kan. Om kwart over acht gaan we starten. Ben je hier na kwart over acht, is het heel jammer, ben je te laat.

(Tony stapt in een busje waar ook de werkgestraften inzitten.)
TONY: Zijn jullie er klaar voor, jongens?

(Tony staat op het punt om te vertrekken, Albert staat naast het busje.)
TONY (tegen Albert): Tot zo.

(Tony rijdt weg.)
TONY: Het belangrijkste is dat we de werkgestraften de hele dag op een goede, functionele manier aan het werk hebben. En daar hou ik toezicht op.

(Tony trekt een oranje veiligheidshesje aan. Samen met een werkgestrafte haalt hij een ladder van de aanhangwagen.)
TONY: Ik was ook vergeten dat jij uit de horeca kwam.

(Twee mannen voeren werkzaamheden uit bij een boom.)
TONY: We hebben nu een aantal jongens aan het werk, die maken er een spel van: wie het meeste aantal vogelhuisjes schoonmaakt. We hebben zulk soort dingen.

TONY (tegen de mannen die bezig met een vogelhuisje:): Gewoon je hand erin.

TONY: Goed, daar heb je zelf ook een leidende werking in, door de drempel zo laag mogelijk te maken. We maken een gesprekje met de dorpsbewoners, ook uitleggen wat we aan het doen zijn, wie het zijn. Ook om een beetje veiligheidsgevoel te geven aan de mensen. En dat ze ook weten wat we doen. En ik merk hoofdzakelijk dat iedereen ontzettend tevreden en blij is met ons dat we dit werk doen.

MUZIEK VERANDERT.

(De setting verandert. Albert vertrekt met een busje naar zijn werkplek van de dag.)
ALBERT (tegen de mannen): Even twee aan twee. Zoek even een maatje.

ALBERT: We zijn hier op begraafplaats Veenhuizen. Het bijzondere aan deze locatie is dat hier oud werknemers liggen van de gevangenissen. Maar ook gedetineerden zelf. Er komen heel veel mensen hier met allerlei problemen, allerlei achtergronden. Ik noem het maar gek: van een groene hanenkam tot een driedelig pak. We doen hier wat terug voor de maatschappij. Heel veel mensen die hier toch regelmatig komen, dat die jongens dan complimentjes krijgen. En ik merk dat ze daarvan opbloeien. Er zijn er toch wel veel, die zijn daar wel ontvankelijk voor.

(Werkgestraften zijn bezig met het opknappen van de grafkruizen.)
ALBERT: Ja, dat spul is heel snel droog, hoor. Binnen tien minuten is dat klaar.

ALBERT: Door dit soort werkzaamheden krijg je toch een beetje dagbesteding, ze krijgen een ritme erin. Ze krijgen een beetje werkethiek. Een beetje arbeidsethos. Ik heb wel een aantal jongens toch wel naar een goede dagbesteding of een goede baan kunnen leiden. Mensen komen hier toch wel met een hoop problemen.

(Tony arriveert ook bij de begraafplaats. Hij staat samen met Albert bij een grafveld.)
ALBERT: En dat je dat met een stukje humor beetje probeert af te vlakken. En daar vullen we elkaar in aan.

TONY: Ja. Humor is heel belangrijk.

ALBERT: Ja, je zou het niet zeggen als je hem ziet, maar ja, toe maar.
(Tony lacht.)

MUZIEK STOPT.

EINDSCHERM RECLASSERING NEDERLAND.

Externe projecten

Een extern project is een organisatie zoals een vereniging of instelling. Denk aan de keuken van een ziekenhuis, een kringloopwinkel of een begraafplaats. Je krijgt begeleiding van iemand die ook werkt bij deze organisatie. Jouw begeleider heeft nauw contact met de reclassering.

Meer over werkstrafprojecten

 

Het tweede gesprek: kennismaken op het werkstrafproject

Na het eerste gesprek ontmoet je de begeleider van het werkstrafproject. Tijdens dit gesprek krijg je meer informatie over werktijden, werkkleding en wat we van je verwachten. De afspraken die we maken, zetten we in een contract. Deze kun je bekijken in het cliëntportaal.

Aan het werk

Na het tweede gesprek ga je werken op het werkstrafproject. Als je niet kunt komen werken dan moet je jezelf afmelden. Dat doe je bij de begeleider van het werkstrafproject en bij de reclassering. Wij kunnen de reden van je afwezigheid controleren. De begeleider houdt je gewerkte uren bij. Je kunt deze zelf zien in het cliëntportaal.

Afspraak is afspraak

De werkstraf is een straf, er gelden regels. Kom je te laat? Of meld je jezelf niet af voor een werkdag? Dan krijg je een officiële waarschuwing. Als je daarna opnieuw de fout in gaat, dan zetten wij de werkstraf stop. De rechter of het OM beslist dan of je naar de gevangenis moet.

Regels voor de werkstraf

 

Afronding werkstraf

Heb je alle uren gewerkt? Dan ben je klaar met de werkstraf. Wij laten het CJIB weten dat je alle uren hebt gewerkt. Je krijgt een brief van het CJIB waarin staat dat je klaar bent met je werkstraf.

Veelgestelde vragen over de werkstraf

Hoelang duurt een werkstraf?

Dit hangt af van het aantal uren dat je een werkstraf moet doen en de afspraken die je maakt. Zowel de rechter als het Openbaar Ministerie kunnen een werkstraf opleggen. De rechter kan maximaal 240 uur werkstraf opleggen. Het Openbaar Ministerie legt maximaal 120 uur op bij een ‘transactie’ en 180 uur bij een ‘strafbeschikking’.

Met de reclassering maak je afspraken over hoe vaak en wanneer je komt om je werkstraf uit te voeren.

Kan ik mijn werkstraf in het weekend uitvoeren?

Je moet de werkstraf uitvoeren op werkdagen. In sommige gevallen kan het misschien in het weekend. Bespreek dit met de reclassering.

Hoe houden jullie rekening met mijn situatie?

Tijdens het eerste gesprek kun je ons meer vertellen over jouw leven. Wij proberen zo veel mogelijk rekening te houden met jouw situatie. We kijken graag met je naar wat er wel of niet mogelijk is.

Mag ik zelf beslissen waar ik ga werken?

Na het eerste gesprek beslist de reclassering waar je gaat werken. We proberen zo veel mogelijk rekening te houden met jouw persoonlijke situatie.

Wil je weten hoeveel uren werkstraf je nog moet uitvoeren?