Je hebt een werkstraf gekregen. De reclassering bepaalt waar je de werkstraf gaat doen. Wij houden daarbij rekening met jouw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld als je naar school gaat of een baan hebt.
Tijdens de werkstraf moet je je aan een aantal regels houden. Die lees je hieronder. Voordat je met de werkstraf begint, zet je je handtekening onder deze regels. Daarmee verklaar je dat je ze begrijpt. Houd je je niet aan de regels? Dan geven wij dat door aan het Openbaar Ministerie. Het gevolg daarvan kan zijn dat justitie beslist dat je naar de gevangenis moet.
De regels
1. Als u aan het werk bent
- U komt altijd op tijd op het werk.
- Reistijd tellen wij niet als gewerkte uren. Reiskosten betaalt u zelf.
- U brengt altijd een identiteitsbewijs mee naar het werk: een paspoort, ID-kaart of rijbewijs.
- U mag geen telefoon of andere apparaten gebruiken.
- U spreekt af met het werkstrafproject welke kleding u draagt op het werk. Krijgt u werkkleding van het werkstrafproject? Dan draagt u die.
- U werkt altijd volgens de veiligheidsinstructies die u krijgt bij het werkstrafproject.
2. Als u niet naar het werk kunt komen
- Bent u ziek? Of is er een noodsituatie waardoor u niet naar het werk kunt komen? Laat dit dan vóór 9.00 uur weten. U laat op twee plekken weten dat u niet kunt komen:
1. Bel naar het werkstrafproject
2. Bel ons op het reclasseringskantoor. - Wij kunnen om een bewijs vragen dat u ziek of afwezig bent, bijvoorbeeld een brief van een dokter. Wij kunnen ook van u eisen dat u naar een dokter gaat.
- Wij kunnen komen controleren of u ziek bent. Logeert u ergens anders? Laat dit dan aan ons weten.
- Is er een andere reden waardoor u niet naar het werk kunt komen? Vraag dan toestemming aan ons. Als u toestemming heeft gekregen, laat dan zelf weten dat u niet komt werken aan uw werkmeester of contactpersoon bij het werkstrafproject.
- Heeft u uren niet gewerkt? Dan moet u die inhalen. Ook als u niet heeft gewerkt omdat u ziek was.
3. Regels over alcohol en drugs
- U mag geen alcohol of drugs gebruiken op het werk en u mag ze ook niet meebrengen.
- U bent tijdens het werk niet onder invloed van alcohol en/of drugs.
4. Als u zich niet houdt aan de regels
- Houdt u zich niet aan de regels? Dan krijgt u een waarschuwing.
- Houdt u zich voor de tweede keer niet aan de regels? Dan besluiten wij dat u moet stoppen met uw werkstraf.
- In sommige situaties moet u direct stoppen met uw werkstraf, zonder een waarschuwing:
Als u iemand bedreigt, bang maakt, of pest. Of als u agressief bent.
Als u alcohol, drugs of wapens meebrengt.
Als u iemand geld wilt geven om minder uren werkstraf te hoeven doen.
Als u bij het werkstrafproject iets doet dat strafbaar is. In dat geval doen wij altijd aangifte bij de politie. - Hebben wij besloten dat u moet stoppen met uw werkstraf? Dan laten wij aan het Openbaar Ministerie weten dat uw werkstraf is mislukt. Het gevolg kan zijn dat Justitie beslist dat u naar de gevangenis moet.
5. Wanneer en waar doet u de werkstraf?
- U doet de werkstraf op de plaats, de tijden en dagen die wij voor u bepalen. Wij mogen van u eisen dat u vakantiedagen opneemt bij uw werk.
- Wij bepalen naar welk werkstrafproject u gaat. Dat kan een project zijn waarvoor u moet reizen: volgens de wet mag de reistijd maximaal 3 uur per dag zijn.
- Het werkstrafproject krijgt van ons informatie over u die nodig is voor de werkstraf. U geeft daarvoor toestemming.
6. Wat moet u ons laten weten?
- Is er een reden waardoor u niet uw werkstraf kunt doen? Bel ons dan meteen.
- Verandert er iets belangrijks in uw leven? Gaat u bijvoorbeeld verhuizen of ergens anders werken? Of woont u tijdelijk ergens anders? Laat dat dan aan ons weten.
7. Wat regelt u voordat u met uw werkstraf begint?
- U zorgt zelf dat u een zorgverzekering heeft. Heeft u tijdens de werkstraf medische kosten? Dan betaalt u die zelf. Wij regelen voor u een ongevallenverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering die geldig is tijdens het werk.
- Krijgt u een uitkering? Dan wil de organisatie die de uitkering betaalt, weten dat u een werkstraf moet doen. Laat dit weten aan de organisatie voordat uw werkstraf begint. Laat u niets weten? En stelt de organisatie hierover vragen aan ons? Dan mogen wij vertellen dat u een werkstraf heeft.
- Bent u arbeidsongeschikt of bent u gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Vraag dan bij UWV een lijst met soorten werk die u wel mag doen. Geef de lijst aan ons.
8. Als u het niet eens bent met ons
- Bent u het niet eens met een besluit van ons? Dan kunt u een klacht indienen. Zolang de klachtenprocedure loopt, moet u de werkstraf gewoon volgens afspraak en binnen de termijn uitvoeren. Uw eindtermijn verandert dus niet. Vraag aan uw contactpersoon van de reclassering hoe u een klacht indient. Meer informatie kunt u vinden op onze website.
- Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonlijke gegevens. De regels waaraan wij ons moeten houden, staan in ons privacyreglement. Dat kunt u opvragen bij uw contactpersoon van de reclassering.