Vrijwilliger worden

Bureau Buitenland zoekt Nederlandstalige vrijwilligers in het buitenland die regelmatig Nederlandse gedetineerden ter plaatse willen bezoeken. Bent u op zoek naar boeiend en uitdagend vrijwilligerswerk? Staat u stevig in uw schoenen en staat u open voor een geheel nieuwe wereld? Dan is Bureau Buitenland op zoek naar u!

Wij hebben een netwerk van ongeveer 300 vrijwilligers, verspreid over 60 landen. Vrijwilligers zijn Nederlanders die al langere tijd in het buitenland wonen. Ze kennen de taal en de gebruiken van het detentieland goed. Naast het sociale aspect vervullen de vrijwilligers een belangrijke rol: ze praten met gedetineerden over hoe ze in deze situatie terecht zijn gekomen en wat zijn of haar toekomstplannen zijn. Daarmee dragen zij bij aan het vergroten van het zelfinzicht, de zelfredzaamheid en de re-integratie van Nederlandse gedetineerden in het buitenland.

Een vrijwilliger bezoekt een gedetineerde één keer per vier tot acht weken en fungeert zo als de oren en ogen van Bureau Buitenland. De vrijwilliger maakt van elk bezoek een schriftelijk verslag voor Bureau Buitenland. De contacten met een vrijwilliger verlopen altijd via Bureau Buitenland.

02:06

Op pad met vrijwilligers Bureau Buitenland

Wie zoeken wij?

Als vrijwilliger weet u wat er speelt in een land. U kent de problemen van het land en weet wat de heersende opvattingen zijn. Idealiter bent u woonachtig binnen een straal van 150 kilometer van de gevangenis. De kosten die u maakt om van en naar de gevangenis te reizen, vergoeden wij.

Bureau Buitenland zoekt mensen die voldoen aan het volgende profiel:

 • u spreekt goed Nederlands
 • u woont al langere tijd in het buitenland
 • u bent op de hoogte van lokale gebruiken en opvattingen
 • u bent geïnteresseerd in mensen
 • u beschikt over goede sociale vaardigheden
 • u heeft geduld en kunt goed luisteren

Wat bieden wij?

Bureau Buitenland biedt:

 • interessant en nuttig werk op een plek waar u anders nooit zou komen
 • de mogelijkheid om iets te betekenen voor mensen die veel hebben meegemaakt
 • verschillende activiteiten en trainingen ten bate van uw vrijwilligerswerk
 • een vergoedingsregeling voor de kosten die u maakt
 • coaching en ondersteuning door medewerkers van Bureau Buitenland.

Ervaringen van een vrijwilliger

Bent u benieuwd naar de ervaringen van iemand die dit vrijwilligerswerk al jaren doet? Lees dan het verhaal van Nanneke, die regelmatig gedetineerden bezoekt in gevangenissen in Frankrijk.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de rol van de vrijwilliger? Lees dan hier onze vrijwilligersbrochure.

Geef u op als vrijwilliger!

Bent u de vrijwilliger die wij zoeken en durft u het aan? Dan kunt u dit aanmeldformulier en de vragenlijst invullen en opsturen naar:

Secretariaat Bureau Buitenland  
e-mail: vrijwilligerbuitenland@reclassering.nl

telefoonnummer +31 (0)88 8041090 (tijdens Nederlandse kantooruren)