Bijzondere werkstrafprojecten

Met hart voor mensen en streng als het moet. Reclassering Nederland is al deze mensen enorm dankbaar die vrijwillig de soms moeilijke,hardleerse doelgroep van de reclassering kansen biedt om hun leven te beteren.

Stichting Betuwe Wereldwijd

Stichting Betuwe Wereldwijd heeft een dubbele doelstelling. Zij biedt mensen een beschermde werkplek én bouwt aan de toekomst van jongeren in ontwikkelingslanden. Wat altijd een leuke puzzel is: wie heeft welke ervaring en talenten, wie passen bij elkaar? Ook voor de werk­ gestraften zoeken we een passende taak uit. Omdat dit een perfecte locatie is om iets goeds te doen voor de maatschappij, is het te makkelijk om iemand een bezem te geven en te laten vegen. Dat doen we dus ook niet.We kijken per persoon welke kwaliteiten hij of zij kan inzetten.

Staatsbosbeheer

Reclassering Nederland en Staatsbosbeheer hebben in november een vernieuwd landelijk convenant getekend. Het convenant brengt onder meer in kaart waar en op welke schaal de organisaties samenwerken. In 2017 waren werkgestraften in totaal 50.000 uur actief voor Staatsbosbeheer, variërend van 10 tot 240 uur per persoon. Omdat er veel  handen nodig zijn om de natuur goed te beheren, is er voor iedereen plek.

WK Gay Rugby en Almelose Ruiterdagen

Veel evenementen in Nederland zijn in hoge mate afhankelijk van vrijwilligers. Omdat het soms best lastig is om voldoen­ de vrijwilligers te vinden, deden zowel de Almelose Ruiterdagen als het WK gay rugby een beroep op werkgestraften van Reclassering Nederland. De werkgestraften hebben zich van hun beste kant laten zien en mede dankzij hun inzet is het evenement goed verlopen. Een aantal werkgestraften heeft zelfs aangegeven volgend jaar als vrijwilliger te komen helpen.

De Forelderij

Na een samenwerking van tien jaar weten de contactpersonen van Reclassering Nederland precies wie ze kunnen plaatsen bij de Forelderij. Zoals de man met schizofrenie die meer achteruit dan vooruit liep, en van wie iedereen slechts kon hopen dat hij zijn uren vol zou maken. Maar hij heeft doorgezet en na zijn straf is hij zelfs bij de Forelderij gebleven, om vier dagen per week als vrijwilliger mee te draaien. Hij functioneert nu beter dan ooit.

Mijnenveger de Naaldwijk

Ooit ruimde marineschip de Naaldwijk mijnen op inde Noordzee, nu is het een varend monument dat het hele jaar door onderhoud nodig heeft. Werkgestraften helpen hierbij al 18 jaar naar grote tevredenheid. De contactpersoon bij Reclassering Nederland weet inmiddels precies welke werkgestraften op het schip passen. Hier komen mensen die affiniteit hebben met techniek. Automonteurs, jongens van de scheepswerf, elektriciens. Ook de minder leuke taken zoals het schoonmaken van de machinekamer en het sorteren van boutjes horen erbij.

Training

In de zuidelijke provincies geven de projectbeheerders van Reclassering Nederland training aan contactpersonen van externe werkstafprojecten. Hoe kun je werkgestraften motiveren en ondersteunen, hoe ga je om met weerstand en welke rollen heb jij als contactpersoon? Het is heel interessant en leerzaam om te horen hoe mensen van andere instanties met ingewikkelde situaties omgaan.