In de media 2020

De media weten ons goed te vinden, wat ons de mogelijkheid geeft onze standpunten duidelijk te maken en ons verhaal uit te dragen. We lichten een paar bijzondere media momenten van het afgelopen jaar uit.

Door de coronacrisis lagen de werkstraffen enige tijd stil. In april was de reclassering aan het onderzoeken welke activiteiten op korte termijn weer zouden kunnen. "We moeten de anderhalvemeterwerkstraf introduceren", zei Johan Bac tegen de NOS.

De reclassering moest in coronatijden een grote groep gedetineerden van enkelbanden voorzien. Om besmettingen in de gevangenis te voorkomen besloot minister Dekker dat zij het laatste deel van hun straf thuis mochten uitzitten met een enkelband. De Volkskrant schreef er een reportage over.

In de zomer werden de werkstraffen weer hervat. Reclassering Nederland ging naarstig op zoek naar extra projecten om de opgelopen achterstanden weg te werken. De Volkskrant maakte een reportage in de tuin van de voedselbank in Boxtel waar werkgestraften weer aan de slag gingen.

Zorg en Welzijn liep een dag mee met Vincent de Noord, toezichthouder in Rotterdam. Het recht op een tweede kans is het uitgangspunt van zijn werk. 'Ik steek een hand uit, ze kunnen hem aanpakken of niet.’ 

“Gebruik de coronacrisis om de situatie in het strafrecht veel efficiënter aan te pakken. Handel meer zaken af zonder rechter en gebruik technische hulpmiddelen” Die oproep deed Johan Bac op LinkedIn en resulteerde in een bijdrage door RTV Utrecht.

Pedojagers, die het gemunt hebben op pedofielen, verhogen juist het risico op kindermisbruik, waarschuwt Reclassering Nederland. Het is gevaarlijk om pedofielen te isoleren of te ontmaskeren. Lees het artikel op NOS.nl