Voorwoord Johan Bac Jaarverslag 2019

Als ik 2019 met twee woorden samenvat, zijn het 'samen' en 'leren'. Het afgelopen jaar zijn we verder gegaan met het vernieuwen van het reclasseringswerk. Met elkaar bínnen de reclassering én samen met bekende en nieuwe partners in de keten en de samenleving. Dat is een reis vol ontdekkingen, met soms wat obstakels, maar vooral mooie praktijkvoorbeelden. Daarover straks meer.

Ik schrijf dit voorwoord met een dubbel gevoel. Uiteraard terugkijkend, maar ook met mijn gedachten bij de actualiteit en de nabije toekomst. 2019 ligt slechts een half jaar achter ons, en nu al lijkt het lang geleden en komt het mij letterlijk voor als een heel andere tijd. Corona, we zitten er nog middenin en ook voor Reclassering Nederland zal er een tijd zijn van voor en een tijd van na het virus. We kunnen bedenken wat de toekomst ons gaat brengen, maar welke precieze impact de crisis op de samenleving gaat hebben of wat het betekent voor het reclasseringswerk, is ongewis.

Welke effecten de corona-maatregelen nu hebben, is wel duidelijk. We doen veel werk vanuit huis, wat soms pittig is als er bijvoorbeeld ook jonge kinderen thuis zijn. We moesten de werkstraffen stoppen, het contact met cliënten verloopt in de meeste gevallen anders. Aan de andere kant loopt het werk op en doen we meer toezichten met elektronische controle.

En toch: de crisis laat ook zien hoe veerkrachtig en positief veel mensen zijn en blijven, hoe inventief ook! Ook nu leren we, van nieuwe werkwijzen en door intensief samen te werken met onze ketenpartners. De verhalen lees je elders op onze website.

2019 is het jaar waarin we onze koers 'reclasseren in Buurt en Bajes' verder in de praktijk hebben gebracht

Terug naar 2019. Het jaar van samen en leren. De verhalen in dit jaarverslag zijn daar stuk voor stuk voorbeelden van. 2019 is het jaar waarin we onze koers 'reclasseren in Buurt en Bajes' verder in de praktijk hebben gebracht. We zijn gestart met meerdere experimenten voor effectievere samenwerking binnen de gevangenis en met tien experimenten in ‘de buurt’: deels nieuwe en deels goede bestaande initiatieven op het gebied van reclasseringswerk waarbij we de samenleving meer en nauwer willen betrekken. Met elkaar leren wat werkt en wat niet werkt, is een belangrijk onderdeel van de experimenten. En ook als cliënten ernstig opnieuw in de fout gaan, willen we, nee moeten we daarvan leren.

In dit jaarverslag lees en zie je de verhalen van reclasseringswerkers en ook vrijwilligers die zich elke dag inzetten om de samenleving veiliger te maken. Die elke dag leren en daardoor steeds beter worden in hun werk. In bijzondere projecten rond zedendaders (COSA) en de aanpak van huiselijk geweld (Carousselgroep Eindhoven), maar vooral ook tijdens het 'gewone dagelijkse' reclasseringswerk. Uiteraard ontbreken de feiten, cijfers en een mediaoverzicht niet, ook die horen in een jaarverslag.

Veel leesplezier met deze terugblik op 2019.

Johan Bac

Algemeen directeur

Video

Johan Bac gaat een jaar na de introductie van het meerjarenplan ‘Bevlogen Teams in Buurt & Bajes’ op werkbezoek in regio Zuid. Met eigen ogen ziet hij verschillende voorbeelden van projecten waarin de reclassering nauw samenwerkt met allerlei partners om justitiabelen weer op het rechte pad te krijgen. Zo brengt hij een bezoek aan de eerste wijkrechtbank van Nederland, de voedseltuin van de Kleine Aarde die werkgestraften onderhouden en aan een reclasseringsteam dat in de PI Roermond met DJI samenwerkt aan een goede en veilige terugkeer van gedetineerden in de samenleving.

02:59

Reclasseren in Buurt & Bajes, vlog van algemeen directeur Johan Bac