Nieuws
Knipsel_hack_talk.PNG

HackTalk: over Cyberboefjes en hoe zij worden aangepakt

“Ik dacht: datgene wat ik hack moet wel een beetje dicht bij me staan, en mag geen gedoe opleveren. Nou, dat werd dus school!” Aan het woord is O., een jonge hacker die benieuwd was hoe het Operating System van zijn school werkte, dat ontdekte en vervolgens besloot cijfers en roosters te veranderen. Hij werd gepakt en kreeg een werkstraf. Niet schoffelen in een plantsoen, maar werken bij een IT-bedrijf. Om zo zijn talenten op de juiste manier in te zetten binnen het zogenaamde Hack_Right programma.

Decor van O.’s verhaal is het Rotterdamse cultuurcentrum Worm, waar dinsdag 12 februari de tiende editie van de zogenaamde HackTalk plaatsvindt, een avondvullend programma over cybersecurity in al zijn aspecten. Deze avond is het thema ‘cyberboefjes’: jongeren die aan de verkeerde kant van het spectrum hun talenten inzetten en zo – bewust of onbewust – slachtoffers maken. Aan tafel zitten niet alleen drie jongens die de mist in zijn gegaan, maar ook mensen van de politie, het OM, criminologen en de toezichthouder van de jongens bij de Reclassering, onze eigen Ton Starrenburg.

Wat is Hack_Right?

Met Hack_Right willen we deze jongeren weer naar de juiste kant van de lijn trekken. Het is een initiatief van de politie, in samenwerking met OM en Reclassering, waarvoor bepaalde voorwaarden gelden: alleen jongeren die voor het eerst de mist in gaan en tussen 12 en 23 jaar oud zijn, komen in aanmerking. Het doel is om recidive bij hen te voorkomen en hun cybertalent binnen de kaders van de wet door te ontwikkelen. Ton: “Waar mogelijk brengen we daders ook in contact met hun slachtoffers, en op de cyberwerkplaats waar we hen aan het werk zetten, leren ze over ethisch hacken. Zo kunnen ze blijven doen waar hun hart ligt, maar wordt iedereen er beter van. Het mes snijdt duidelijk aan twee kanten.”

Je schrikt je wild als je om 6.00 uur in de ochtend van je bed wordt gelicht

Straf

De vraag of deze jongens op deze manier wel gestraft worden voor hun daden, ligt natuurlijk voor de hand. Ton: “Zeker worden deze jongens gestraft. Onderschat ten eerste het effect van een arrestatie niet. Je schrikt je wild als je om 6.00 uur in de ochtend van je bed wordt gelicht, er vijf politiemensen in je slaapkamer staan en in een mum van tijd je telefoon, laptop, computer en je playstation van je worden afgenomen."

Daarnaast: "Deze jongens hebben nu een strafblad. Daarmee kunnen ze een baan waarbij ze een VOG moeten overhandigen, wel op hun buik schrijven. En een avond als vanavond, waarbij ze en plein public  hun verhaal moeten doen, hoort ook bij hun straf. En dat is niet mis hoor: met je billen bloot voor een publiek van 100 mensen.”

Geplaatst op 14 februari 2019